Interview

Carolien Borgers doet verslag vanaf Oerol: 'Ik kijk er enorm naar uit'

13 juni 2022 10:00 | actualiteiten | Door Ernest Marx

© Ruud Baan

Als speciale verslaggever is presentatrice en programmamaker Carolien Borgers de hele week te zien in het programma Opium op Oerol. Ze gaat op verkenningstocht op Terschelling en brengt verslag uit bij Cornald Maas.

Wat wordt jouw rol tijdens Opium op Oerol?

"Het idee is dat ik iedere dag een korte reportage maak over geheime plekjes of onderbelichte kanten van Oerol. In een item van een paar minuten laat ik mijn filmpje zien en bespreek ik met Cornald Maas wat mij die dag zoal is opgevallen. Ik ben dus geen co-presentator maar ik kom aan het einde van iedere aflevering even langs om mijn persoonlijke kijk op het festival te geven. Dat kan bijvoorbeeld gaan over duurzaam eten, bijzondere locaties, vernieuwende makers of innovatieve theatervormen."

Wat heeft jouw speciale aandacht?

"Theater is altijd mijn grote liefde geweest. En nog steeds. Het feit dat Oerol op een eiland als Terschelling gehouden wordt, zorgt ervoor dat de makers extra creatief moeten zijn omdat ze werken met onbekende weersomstandigheden en op bijzondere locaties waar men eigenlijk geen controle over heeft."

Wat zie je daarbij voor je?

"Een uitgestrekt strand of een duinvlakte waar het kan regenen en stormen of juist droog en bloedheet is. Maar de plek kan ook een verlaten bouwterrein zijn. Het zijn altijd locaties die een maker niet vooraf in de studio of in een stad kan uitdenken. Men weet op Terschelling pas hoe het allemaal uitpakt. Daarom gaan theatermakers in hun voorstelling op Oerol uiteindelijk niet alleen het gesprek aan met hun publiek, maar ook met de locatie en de elementen. Dat heeft iets kwetsbaars wat ik heel mooi vind. Zowel de toeschouwer als de maker moet zich overgeven aan wat er op dat moment gebeurt."

Hoe is jouw persoonlijke band met Oerol?

"Opmerkelijk genoeg ben ik er pas één keer geweest, in 2010. Het heeft toen wel veel indruk op me gemaakt. Ik kan me nog precies alle locaties herinneren waar ik voorstellingen heb gezien. Er was toen ook een WK voetbal gaande en het hele eiland kleurde zo'n beetje oranje. Ik weet ook nog goed dat het de hele week regende. Ik had steeds oranje en Nederlandse vlaggetjes op mijn wangen geschilderd die uitliepen als ik op de fiets in de regen naar de volgende voorstelling moest. Het was een eclectische week, maar heel indrukwekkend en leuk."

Waarom is het bij die ene keer gebleven?

"Het is er gewoon niet meer van gekomen. In die tijd deed ik nog veel cabaret en stond ik vaak in de theaters. Die waren 's zomers dicht waardoor ik meestal net tijdens de periode van Oerol gepland had om zelf op vakantie te gaan. Klinkt lullig maar zo is het nu eenmaal. Ik had ook niet een vaste vriendengroep die ieder jaar naar Oerol ging. Anders staat zoiets natuurlijk veel sneller in de agenda. Ik heb wel het geluk dat ik zelf in de wereld van de kunst en cultuur werk, dus wat ik heb gemist op Oerol heb ik al die jaren ruimschoots gecompenseerd op andere plekken."

Is er iets specifieks waar je tijdens deze Oerol naar uitkijkt?

"Onder andere naar Rijgen, de voorstelling van Sarah Moeremans. Die gaat over allerlei nieuwe vormen van liefde. Volgens mij heeft zij allemaal mensen geïnterviewd over hoe moderne liefde eruit kan zien, van Tinderdates tot aseksualiteit en uitgebluste stellen. Op basis daarvan heeft ze deze voorstelling gemaakt. Ik ben heel benieuwd wat ze het publiek daarover gaat meegeven. Ik kan me voorstellen dat zij dit al heel lang wilde maken en nu denkt: op Oerol ga ik die droom eindelijk eens waarmaken. En waar ik voor Opium op Oerol ook een kijkje wil nemen is aan de oostkant van het eiland. Daar wordt iedere avond een duurzaam diner georganiseerd. Je kunt daar eten aan een honderd meter lange tafel met prachtig uitzicht over het wad. Ik kijk enorm uit naar Oerol. Het is een fijne gekaderde week waarin ik me overal helemaal in mag onderdompelen."

Opium op Oerol is vanaf maandag 13 juni t/m vrijdag 17 juni 2022 dagelijks om 19:10 uur te zien op NPO 2.

Meer over