Interview

Kefah Allush van start met Mijn Vlakke Land: 'Veel inspiratie opgedaan door deze serie'

24 oktober 2022 10:00 | actualiteiten | Door Monique Keeris

© EO

EO-presentator Kefah Allush gaat in Mijn Vlakke Land op zoek naar de verbondenheid die mensen voelen met de grond waarop ze wonen. In vijf verschillende provincies wordt Kefah vergezeld door een bekende regiobewoner.

Waarom deze titel?

"Jacques Brel bezingt in Mijn Vlakke Land hoe dierbaar zijn land voor hem is. Bovendien is het ook nog een prachtig lied. In ons programma gaat het over de liefde die je voelt voor de grond waarop je leeft en de verbintenis die je daarmee hebt. Een mooiere titel konden we ons niet wensen."

Wat kunnen we verwachten van de serie?

"In vijf afleveringen spreek ik mensen uit vijf verschillende regio's. Ze voelen zich op een of andere manier verbonden met hun omgeving. Ik spreek ook steeds een plaatselijke chef-kok. Hij of zij maakt iets met de producten die uit de plaatselijke grond komen. In Flevoland werd ik bijvoorbeeld verrast door de exotische dingen die daar verbouwd worden. Denk aan kikkererwten en quinoa."

In elke aflevering neemt u een bekende Nederlander mee door zijn regio. Waar nam Tim Knol u mee naartoe?

"Hij woont in Noord-Holland en met hem wandel ik door de prachtige duinen en bossen die de regio rijk is. Tim vertelt me dat de natuur voor hem een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens een zware tijd in zijn leven, ervoor zorgde dat hij een belangrijke afslag nam; naar een gezonder leven. Hij realiseert zich hoe betekenisvol zijn regio voor hem is en hoe de natuur hem omarmd heeft."

Waarom is de samenwerking met de regionale omroepen belangrijk?

"Juist de mensen uit de regio weten wat er leeft en welke mensen zich speciaal verbonden voelen met hun omgeving. Samen met hen is het ons gelukt om in contact te komen met prachtige, gepassioneerde mensen, die vol liefde vertellen over hun bijzondere plek."

Uit welke provincie komt u?

"Zelf kom ik uit Zuid-Holland, maar ik woon nu in de provincie Utrecht. Ik ben zelf ook erg bezig met mijn omgeving. Zo heb ik mijn eigen moestuin, kweek ik fruit en houd ik kippen. Ik heb veel inspiratie opgedaan door deze serie. Zo liep ik door de prachtige natuurgebieden met een schaapsherder en 250 schapen. Ik was bij het melken en bijsnijden van de hoeven. Daar wil ik dan alles over weten en overweeg meteen ook zelf schapen te gaan houden."

In een van de afleveringen ontmoet u de 97-jarige Theo Steverink. Wat is zijn verhaal?

"Theo woont in Flevoland en heeft er letterlijk het water verdreven. Hij is tot in zijn kruin verbonden met de drassige grond van dit nieuwe stukje Nederland. Hij is dé pionier van Flevoland. Waar kom je in Nederland nog pioniers tegen? Het is belangrijk om deze mensen aan het woord te laten. Zij kunnen ons weer terugleiden naar de oorsprong. Dat bijvoorbeeld melk niet uit de winkel komt, maar van koeien uit de wei. Theo en anderen vertellen een hoopvol verhaal, dat inspireert en een glimlach op je gezicht brengt."

Mijn Vlakke Land is vanaf 24 oktober 2022 van maandag tot en met vrijdag om 18:30 uur te zien op NPO 2.

Meer over