Interview

Malou Petter presenteert NOS Nederland Kiest: 'Iedereen is nieuwsgierig'

16 maart 2022 10:00 | actualiteiten | Door Bram de Graaf

© ANP/Sander Koning
Vanavond staat Malou Petter (31) in NOS Nederland Kiest: De Uitslagen op locatie bij het scherm met de exitpolls en de uitslagen. De sympathieke journaalpresentatrice beleeft een stormachtige carrière.

Wat wordt jouw taak in de uitzending van Nederland Kiest?

"Ik sta voor het uitslagenbord in een studio in een Nederlandse gemeente waar 'gemiddeld' wordt gestemd. Rond 21:00 uur druppelen de eerste exitpolls binnen. Elke keer als er nieuws is, kom ik in beeld."

De gemeenteraadsverkiezingen zijn niet populair. Hoe maak je dat dan spannend?

"Ik probeer het losjes en toegankelijk te brengen, zoals ik altijd doe. Ik realiseerde me vorig jaar bij de landelijke verkiezingen pas hoe belangrijk mijn rol is. Als de eerste exitpolls binnenkomen, kijken de meeste mensen. Iedereen is nieuwsgierig. De kranten hadden de volgende ochtend een foto van een op tafel dansende Sigrid Kaag na de grote winst van D66. Op de achtergrond zag je een televisie met mij daarop voor het uitslagenbord. Opeens was ik me ervan bewust dat iedereen naar me keek."

Inmiddels ben je vaste presentatrice van het NOS Journaal. Hoe ervaar je dat?

"Heel bijzonder. Thuis keken we vroeger altijd met het hele gezin naar het NOS Journaal. En nu sta ik daar zelf. Toen een aantal maanden geleden kort na elkaar Astrid Kersseboom en Amber Brantsen als presentatrices vertrokken, dacht ik: hoe gaat de NOS dit oplossen? Die twee presenteerden het zo vaak. Als deeltijdpresentatrice voelde ik de bui al hangen. Na het verzoek van onze hoofdredacteur heb ik alle voor- en nadelen voor mezelf op een rijtje gezet en toen met volle overtuiging ja gezegd. Presenteren is toch nieuw voor me en door me op één vak te focussen kan ik nog meer groeien. Wat ook leuk is: ik ben Astrid opgevolgd als presentatrice rondom het koningshuis. Op dezelfde dag als de gemeenteraadsverkiezingen begint het staatsbezoek aan Griekenland. Het wordt dus een pittige week."

NOS Nederland Kiest: De Uitslagen is woensdag om 20:30 uur te zien op NPO 1.

Meer over