Interview

Niels van der Laan en Jeroen Woe vertellen over de stress van Even tot Hier

15 mei 2022 10:00 | actualiteiten | Door Ernest Marx

© Wessel de Groot

Het zaterdagavondprogramma Even tot Hier, van Niels van der Laan en Jeroen Woe, gaat deze week – eenmalig op zondag – weer van start. Ondanks de bijkomende stress heeft het cabaretduo er weer zin in.

Zitten er grote veranderingen in het nieuwe seizoen?

Niels: "De grootste is dat we hopelijk steeds weer een volle zaal met livepubliek hebben. Dat kon vorig seizoen alleen in de eerste aflevering. Daarna moesten we door corona met een kleiner publiek anderhalve-meter-afleveringen maken en vervolgens hadden we alleen nog onlinepubliek via een Zoom-verbinding op een groot scherm. Dus we hebben wel weer zin in live-interactie."

Naast collega's zijn jullie beste vrienden. Waardoor passen jullie goed bij elkaar?

Jeroen: "Doordat we altijd ongelooflijk veel plezier hebben samen. Op een normale werkdag zitten we vaak het eerste kwartier alleen maar te giebelen. Het kan zijn dat we elkaar goedemorgen zeggen en de een dat op zo'n gekke toon doet, dat de ander al moet lachen. Voor buitenstaanders is het helemaal niet grappig maar wij triggeren gewoon iets bij elkaar."

In Even tot Hier nemen jullie anderen de maat. Kunnen jullie zelf tegen kritiek?

Jeroen: "Daar gaan we allebei niet heel goed mee om. Als op Twitter tien mensen iets liefs zeggen en eentje iets vervelends, heeft toch die ene de meeste impact."

Niels: "Ik kan er nog slechter tegen dan Jeroen. Het zou stoerder zijn om te zeggen dat commentaar me niet boeit. Maar we zijn gewoon hartstikke gevoelig."

Hoe werken jullie wekelijks naar een uitzending toe?

Jeroen: "We beginnen op dinsdagochtend met vergaderen over welk nieuws er al is. Dat doen we samen met drie schrijvers die ons helpen. Tot en met donderdag maken wij tweeën de liedjes. Op vrijdagochtend krijgen we input binnen van de schrijvers en bouwen Niels en ik een script voor de opnames van zaterdag."

Niels: "Ondertussen houden we continu al het nieuws in de gaten. Want ons hele programma draait om de actualiteit van die week. Er kan zomaar iets groots gebeuren waardoor we onze plannen ineens moeten omgooien."

Is dat niet lastig?

Niels: "Als ik daar alleen al over praat, raak ik al in de stress."

Jeroen: "Wij kunnen ons niet voorbereiden op een nieuw seizoen. En dat is doodeng. We moeten afwachten wat er in die week gebeurt. Maar we weten wel: zaterdag zitten er misschien wel weer twee miljoen mensen te kijken en dan moeten we dus iets hebben. Dat is elke week best stressvol."

Zijn er ondanks dat genoeg momenten waarop jullie kunnen genieten?

Niels: "Zeker. Ik geniet het meest tijdens de opnames. Wanneer we daarmee bezig zijn en ik voel dat het lukt, ben ik op mijn rustigst."

Jeroen: "Als we daarna terugrijden van Almere naar Amsterdam kan Niels al zeggen: 'Het is gelukt, het was goed!' Maar ik ben er dan nog niet helemaal zeker van. Ik moet ons programma eerst die avond nog op tv zien en voelen hoe het valt in mijn vriendenkring en in het land. Pas dan ben ik tevreden."

Even tot Hier is eenmalig op zondag 15 mei 2022 om 22:04 uur te zien op NPO 1. Daarna weer elke zaterdag om 21:30 uur.

Meer over