Interview

Sosha Duysker doet verslag van de Vierdaagse: 'Ik wil de magie voelen'

19 juli 2022 10:05 | actualiteiten | Door Ernest Marx

© Wim Kluvers
Na twee coronajaren vindt deze week eindelijk weer de Nijmeegse Vierdaagse plaats. Presentatrice Sosha Duysker doet elke dag ter plekke verslag in Het Gevoel van de Vierdaagse.
Heb je de Vierdaagse van Nijmegen zelf al eens gelopen?

"Nog nooit. Ik wandel heel graag, maar vier dagen lang 30, 40 of zelfs 50 kilometer per dag lopen is toch echt andere koek. Ik ben er een paar jaar geleden wel een keer geweest om er voor Het Klokhuis een aflevering over te maken."

Wat vond je ervan?

"Ik weet nog dat ik vooral heel verwonderd was over de ongekende omvang van het evenement. Er doen meer dan veertigduizend wandelaars mee en er schijnen nog eens zo'n anderhalf miljoen bezoekers naar Nijmegen te komen, ook voor alle evenementen eromheen. Onwerkelijk."

Dus je kent dat gevoel van de Vierdaagse al wel een beetje?

"Met Het Klokhuis was ik er maar één dag en we waren vooral druk met onze opnames. Dit jaar wordt de eerste keer dat ik me volledig onderdompel in de Nijmeegse Vierdaagse. Ik ben er de volle vier dagen en vermoed dat ik nu echt het bijbehorende gevoel zal meekrijgen."

Je presenteert Het Gevoel van de Vierdaagse samen met Fons de Poel en boswachter Tim. Wat wordt jouw rol?

"Fons is geboren en getogen in Nijmegen en presenteert dit programma al sinds 2004. Boswachter Tim woont er ook. Ik kom uit Noord-Holland, dus ik ben de vreemde eend in de bijt. Ik vertegenwoordig de blik van de buitenstaander. Maar vooral ben ik heel benieuwd wat al die mensen beweegt om die enorme prestaties te leveren. Het is een bont internationaal gezelschap met mensen die van heinde en verre komen. Wat verbindt al die wandelaars? Ik wil zelf ook echt de magie van de Vierdaagse voelen. Daar ga ik naar op zoek."

Hoe ga je dat concreet doen?

"Ik ga elke dag met een cameraploeg eropuit. Vooraf weet ik niet welke mensen we gaan spreken. We gaan de hele dag op zoek naar mooie verhalen en voor mij komt dat grotendeels neer op improviseren. Tot nu toe heb ik in mijn werk voornamelijk vooraf uitgewerkte reportages gemaakt. Dit is dus nieuw voor mij en dat vind ik fantastisch. Het is mooi en spannend om niet te weten wat en wie ik zal tegenkomen."

Hoe heb jij je voorbereid?

"Fons raadde me aan om een documentaire te kijken: Een Tocht door de Tijd over de honderdste Vierdaagse van Nijmegen. Dat is een van de dingen die ik heb gedaan. Daarin werd gelijk duidelijk hoeveel de Vierdaagse voor de mensen betekent en wat die allemaal losmaakt. Het heeft door corona natuurlijk twee jaar stilgelegen. Dus ik denk dat iedereen ongelooflijk blij is dat het weer kan en dat het een extra mooie en feestelijke gebeurtenis wordt. Ik kijk er heel erg naar uit."

Het Gevoel van de Vierdaagse is van dinsdag 19 juli t/m vrijdag 22 juli 2022 elke avond om 20:30 uur te zien op NPO 1.

Meer over