Interview

Splinter Chabot over Ondertussen aan de Hofvijver: 'Historie waar mijn politicologenhart sneller van gaat kloppen'

27 mei 2023 10:00 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© AVROTROS/Joy Hansson
Splinter Chabot onderzoekt in Ondertussen aan de Hofvijver de stand van zaken rond de renovatie van het Binnenhof. Die loopt minstens twee jaar vertraging op: "Ik schrok van de complexiteit van de materie."

Welke onderwerpen komen in deze aflevering aan bod?

"We focussen ons op de donkere wolken die boven de renovatie hangen. Bij de start van de werkzaamheden in 2021 was de streefdatum 2026. Onlangs kondigde minister De Jonge aan dat de eerste delen pas in 2028 gereed zijn. Wat zijn de oorzaken van de vertraging en wat is de impact op de buurt? Er is behoorlijk wat onzekerheid en emotie rond dit onderwerp. Veel buurtbewoners voelen zich niet gehoord en willen meer inspraak."

Snap je dat de renovatie langer duurt dan gepland?

"Iedereen die thuis wel eens heeft geklust, weet dat het altijd meer tijd en geld kost dan gedacht. En dit gaat om een complex van zeven eeuwen oud. De originele schatting van 5,5 jaar was daarom misschien altijd al wat te optimistisch. De afgelopen twee jaar zijn vooral besteed aan de voorbereidingen op de renovatie. Ik schrok van de complexiteit van de materie: er moet nog zoveel onderzocht en uitgesloten worden. Het is bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk of de Hofvijver lek is en wie moet opdraaien voor de eventuele kosten."

Hoe heeft Ondertussen aan de Hofvijver je blik op het Binnenhof veranderd?

"De locatie heeft zoveel historie waar mijn politicologenhart sneller van gaat kloppen. Door de renovatie ga je terug in de tijd en zie je het gebouw met andere ogen. Stadhouder Willem de IV lag opgebaard in wat nu de werkkamer van de Raad van State is. Daar trok dagelijks ruim vierduizend man langs om hem de laatste eer te bewijzen. Als ik dat soort dingen hoor, gaat de plek voor mij nog veel meer leven. Dit is echt onze geschiedenis en die vieren we, zonder de scheuren in de renovatie te ontkennen."

Ondertussen aan de Hofvijver is op 27 mei 2023 om 22:10 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2.

Meer over