Na Volkskrant-artikel

Jack van Gelder niet bij HLF8 na meldingen grensoverschrijdend gedrag

13 maart 2023 20:58 | actualiteiten | Door Tessa Kok

© PRO SHOTS

Waar Jack van Gelder normaal gesproken een vast gezicht is bij HLF8 op de maandagavond, was dat in de uitzending van vanavond niet het geval. Dat heeft alles te maken met de meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport die over hem zijn gedaan. 

Presentatrice Hélène Hendriks gaf in het begin van de uitzending uitleg over waarom de sportverslaggever niet aanwezig is. ''Jack van Gelder zit natuurlijk op maandag altijd bij ons om de sport te bespreken. Hij is trouwens van harte welkom. Hij heeft zelf besloten om even wat rust te nemen. Het is niet omdat hij zich wil verstoppen of niks heeft te zeggen. Maar puur omdat wat hij zelf ook zegt, dat hij het voor zijn gevoel toch niet goed kan doen.”

Misstanden bij NOS Sport

Vorige week maakte van Gelder in HLF8 bekend dat hij een van de presentatoren is die volgens het onderzoek van de Volkskrant grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond op de redactie van NOS Sport. De sportverslaggever gaf aan dat het eerste incident draait om een misplaatste grap, waarbij collega-presentratice Aïcha Marghadi hem belde toen hij in bad zat.

''Zij vroeg of ik haar mentor wilde zijn. En toen zou ik de opmerking hebben gemaakt: 'Als je bij mij in bad komt zitten, prima.' Dat was voor mij een grap, alleen is dat bij haar behoorlijk hard aangekomen, zo blijkt. Dat heb ik nooit gemerkt'', laat van Gelder daarover uit.

In de andere melding die over hem is gedaan, gaat het over Jack die 'hoer of andere bewoordingen' zou hebben gebruikt tegen een vrouwelijke collega op de redactie. Van Gelder heeft laten weten dat hij zijn excuses heeft aangeboden voor het eerste incident. 

Volkskrant-artikel

Vrijdag verscheen het langverwachte Volkskrant-artikel over de misstanden bij de NOS-sportredactie, waarin de naam van van Gelder werd genoemd. Meer dan dertig (oud-)medewerkers schetsten in het artikel een angst- en pestcultuur bij de redactie van NOS Sport.

Naast de naam van Jack van Gelder, werd ook de naam van Tom Egbers genoemd. Hij besloot zich ook terug te trekken na alle ophef. De terugkeer van Tom Egbers op televisie is dan ook nog onzeker. De hoofdredactie van NOS sport is per direct opgestapt.

Meer over