Jan Slagter reageert op hoofddoekgate

Jan Slagter neemt geen presentatoren met hoofddoekjes aan, maar de Omroep Max-baas heeft geen enkel probleem met religieuze tatoeages.

NPO, RTL en SBS hebben aangegeven dat we niet raar moeten opkijken als er binnenkort een vrouw met een hoofddoekje het nieuws presenteert. Jan Slagter meldde via Twitter dat hij het hier niet mee eens is, op Radio 1 ligt hij zijn berichtje toe.

Hoofddoekjes 

“Ik vind zeker voor nieuwsuitzendingen als die van de NOS, waar objectiviteit, neutraliteit en onafhankelijkheid hoog in het vaandel staan en ook zijn vastgelegd in redactiestatuten, dat presentatoren met religieuze uitingen een kwalijke zaak is“, vertelt Slagter. “Ik wil daar ook niet mee geconfronteerd worden. Ik wil ook niet hebben dat de indruk wordt gewekt dat ze bevooroordeeld zijn. Datzelfde geldt ook voor MAX. In onze statuten staat ook dat we onafhankelijk zijn, niet gebonden aan religie en niet aan een politieke partij. Dat wil ik graag houden.”

Religieuze tatoeages

Met religieuze tattoos heeft Jan Slagter geen enkel probleem, Arie Boomsma is daarom meer dan welkom bij Omroep MAX. “Absoluut. We hebben zelfs Menno, de winnaar van Heel Holland Bakt. Die heeft ook aardig wat tattoos staan op zijn lichaam. Een tattoo is volgens mij geen religieuze uiting. Dat is wat iemand mooi vindt.“

Jan Slagter 

Volgens Jan Slagter hebben de tatoeages dus meer met mode te maken, maar daar denk Arie Boomsma waarschijnlijk anders over. “Die tatoeages zitten op zijn rug volgens mij en die zie ik niet in beeld. Ik vind het ook niet erg dat een nieuwslezer zégt dat hij christelijk of joods is. Op het moment dat hij dat in een privégesprek zegt, bijvoorbeeld in een interview, is dat goed, maar dat moet je niet laten zien op televisie”, aldus Slagter.

Politiek 

CDA-aanhanger Jan Slagter wil ook niet dat een presentator zijn politieke voorkeur in een Omroep MAX-programma programma uit. “Presenteer ik dat programma met een groen petje op van het CDA? De mensen mogen dat wel weten, maar ik heb dat niet laten zien als presentator.”

NOS 

Ook NOS Nieuws-baas Marcel Gelauff wil, in tegenstelling tot NPO-voorman Henk Hagoort, geen Journaal-presentatrice met een hoofddoekje. “Eigen politieke of religieuze overtuigingen moet niet afleidend zijn bij presentatoren of verslaggevers. Dat tast onze neutrale positie aan. NOS Nieuws bericht feitelijk over het nieuws en het is aan de kijker om er een mening over te hebben“, vertelt hij aan Nu.nl.

Reageren