Drie afleveringen

Janine Abbring komt terug met nieuwe reeks VPRO Wintergasten

22 november 2022 09:58 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© Shody Careman
In de eerste week van januari worden drie gesprekken uitgezonden tussen Janine Abbring en 'Wintergasten'. Primatoloog Jane Goodall, schrijver Leïla Slimani en hersenchirurg Henry Marsh nemen een eigen film- en televisiefragment mee. Ze delen daarbij hun persoonlijke blik op de tijd en onze wereld.

De reeks Wintergasten zal te zien zijn van maandag 2 tot en met woensdag 4 januari in de bovenstaande volgorde.

Jane Goodall

Wereldwijd werd Goodall als primatoloog bekend toen ze bijvoorbeeld ontdekte dat chimpansees geen vegetariërs maar omnivoren zijn. Ook ontdekte ze dat de dieren gereedschap gebruiken, wat ons begrip van wat mensen dan onderscheidt van andere dieren destijds danig op z’n kop zette. Vanaf halverwege de jaren tachtig ging ze zich inzetten voor de aarde en tegen klimaatverandering. Ze ontving verschillende onderscheidingen waardoor ze nu als Dame Jane Goodall door het leven gaat en als VN-Ambassadeur voor de Vrede. Abbring spreekt de inmiddels 88-jarige Goodall in Bournemounth, de stad waar ze met kerst is en waar ze opgroeide. 

Leïla Slimani

Als journalist werd Leïla Slimani gearresteerd terwijl ze verslag deed van de Arabische Lente in Tunesië. In 2012 besloot ze vol te gaan voor het schrijversleven. Haar eerste roman Dans le jardin de l'ogre (In de tuin van het beest) (2014) wordt wel gezien als een aanklacht tegen de benepen seksuele cultuur in Marokko. Daarna volgen er nog verschillende boeken waar ze prijzen mee wint en belangrijke thema's in Marrokko aan de kaak stelt. Daarom wordt het werk van Slimani bewonderd. Ze kiest voor spannende en controversiële perspectieven. Janine Abbring spreekt Leïla Slimani in Lissabon waar ze met haar man en twee kinderen woont.  

Henry Marsh 

Hersenchirurg Henry Marsh staat bekend als echte pionier in de neurowetenschap in Engeland en Oekraïne. Marsh opereerde patiënten terwijl ze bij bewustzijn waren. Zo kon hij direct de effecten van zijn handelingen zien. Ook is hij sinds begin jaren negentig betrokken bij het ontwikkelen van de gezondheidszorg in Oekraïne. Marsh zat dan ook in de schuilkelder van het Centraal Station toen de oorlog dit jaar begon. In 2007 werd over het werk van Marsh de documentaire The English Surgeon gemaakt, die later een Emmy won. Zeven jaar later publiceerde Marsh zijn memoires Do No Harm (Bekentenissen van een hersenchirurg). Het boek werd een internationale bestseller en won de PEN Ackerley Prize 2015. In 2021 maakte Marsh bekend aan prostaatkanker te lijden. Abbring gaat met Marsh in gesprek in Wimbledon waar hij graag meubels maakt.

VPRO Wintergasten, vanaf maandag 2 januari elke dag om 22.05 uur op NPO2.

Meer over