Moord of ongeluk?

Jessica Villerius deelt details van nieuwe documentaire over veroordeelde Jurriën

29 november 2022 09:30 | actualiteiten | Door Judith Regeling

© Alek
Jessica Villerius is al ruim 5,5 jaar bezig met het maken van een documentaire over het leven van de veroordeelde Jurriën ten Cate uit Almelo. Het resultaat is op 12 december te zien.

Op haar Instagram licht ze daarom alvast een tipje van de sluier op.

Lees ook: Jessica Villerius maakt documentaire over machtsmisbruik in vrouwengevangenissen 

Jessica Villerius

Op 2 mei 2017 ontving de documentairemaakster voor het eerst een hartverscheurende brief van de moeder van Jurriën; of ze alsjeblieft eens naar de zaak van haar zoon wilde kijken. Dat liet Jessica zich geen tweede keer zeggen en al snel kwam ze dan ook tot de conclusie dat er iets gruwelijk mis is gegaan. "Bij een onnatuurlijke dood moeten er altijd drie scenario's worden onderzocht: moord, zelfmoord of een ongeluk. In het geval van Marwa's dood blijkt nu alleen het scenario van moord te zijn onderzocht", blikt ze alvast vooruit. 

2Doc: Het Laatste Woord

Hoe zit het dan precies in elkaar? De 2Doc: Het Laatste Woord vertelt het verhaal van Jurriën en zijn islamitische vrouw Marwa. De twee leerden elkaar kennen via een website waar islamitische vrouwen westerse mannen kunnen ontmoeten. Het bleek liefde op het eerste gezicht en al snel volgde er dan ook zowel een verloving als een huwelijk. Maar van 'rozengeur en maneschijn' was geen sprake.

De sfeer tussen de twee sloeg vrij snel na het huwelijk om en ook van lichamelijk contact is geen sprake. Als de Nederlandse IND hun verzoek voor een toeristenvisum vervolgens afwijst, waardoor Marwa niet naar Nederland mag reizen, barst de bom. Op 27 december 2013 krijgt het stel ruzie in een Tunesische hotelkamer en Marwa eindigt na een val van driehoog op de stoep van het hotel. Je kan je afvragen wat er is gebeurd, maar voor justitie staat het vanaf het eerste moment vast: Jurriën is schuldig.

Diepgravend onderzoek

Zijn ouders, zusje, jonge broertje en broer twijfelen daar tot op de dag van vandaag aan. Daarom kon Jessica Villerius het niet laten om een onderzoek te starten. En met resultaat, zo blijkt.


De 2Doc: Het Laatste Woord
is op maandag 12 december om 20:25 uur te zien op NPO2.

Meer over