Door dreiging

John van den Heuvel mag voorlopig niet naar RTL Boulevard

20 November 2018 10:08 | actualiteiten | Door Televizier

John van den Heuvel mag voorlopig niet aanschuiven bij RTL Boulevard. Die beslissing komt voort uit angst voor een aanslag op de studio in de Amsterdamse binnenstad. De dreiging vanuit het criminele milieu zou te groot zijn.

Dat besloot de 'Amsterdamse driehoek' van burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie Nicole Zandee en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. De show wordt elke dag op hetzelfde tijdstip uitgezonden, waardoor een aanslag makkelijk te plannen zou zijn. Maandagavond werd de misdaadjournalist via een verbinding met de studio geïnterviewd. 

Dreiging

"Ik ben zeer teleurgesteld dat ik niet meer in de studio kan komen", vertelt Van den Heuvel aan Het Parool. "Ik begrijp dat dit de consequentie kan zijn als er bepaalde dreiging is, maar ik vind dit het slechtst denkbare signaal aan het criminele milieu." Hij geeft aan het vervelend te vinden dat hij als journalist nu moeilijker toegang heeft tot het platform. 

Motorclub

De journalist en programmamaker wordt al bijna een jaar beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Er zijn geen details over de dreiging vrijgegeven, maar Van den Heuvel heeft in december 2017 aangifte gedaan tegen motorclub No Surrender wegens bedreiging die waarschijnlijk na artikelen in de Telegraaf binnenkwamen. Van den Heuvel: "Dit is precies wat criminelen beogen. Dit is een nederlaag voor degenen die in woord belijden dat journalisten hun werk moeten kunnen doen. Het is ook een nederlaag voor de journalistiek."

Meer over