Met 25 landen naar de finale

Joost Klein officieel gediskwalificeerd door organisatie Eurovisie Songfestival

11 mei 2024 12:26 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© ANP/Sander Koning
De Songfestivaldroom van Joost Klein is een nachtmerrie geworden. Voor het eerst in 68 jaar ESF-historie is Nederland officieel gediskwalificeerd door de organisatie van het liedjesfestijn. De grote finale moet het zonder Europapa doen.

Joost Klein raakte in opspraak na een incident donderdagavond met een medewerker van het festival waar zelfs de Zweedse autoriteiten bij zijn betrokken. De European Broadcasting Union (EBU) heeft besloten dat het niet gepast is Klein te laten optreden zolang dat onderzoek nog loopt. 

Lees hier alles over

Speculaties

In een persverklaring laat de EBU weten dat de organisatie de veiligheid van alle medewerkers wil waarborgen en dat Klein de regels van het Songfestival heeft gebroken door het incident. Daarnaast spreekt de EBU online speculaties teggen dat het voorval iets te maken heeft met artiesten of delegatieleden van andere landen.

Reactie AVROTROS

In een eerste reactie op de diskwalificatie laat AVROTROS weten de beslissing 'disproportioneel' te vinden. Er is geschokt gereageerd vanuit de omroep die zich nog beraadt op verdere statements. Commentator Cornald Maas zegt op X dat het incident 'nauwelijks iets voorstelt'.

De omroep reageert op de diskwalificatie van Joost Klein
De omroep reageert op de diskwalificatie van Joost Klein

Terugtrekken

Wat de diskwalificatie van Klein exact voor gevolgen heeft voor de finale van het Songfestival is nog niet duidelijk. Boulevard-verslaggever Aran Bade deelde geruchten dat andere landen uit protest zouden overwegen zich ook terug te trekken. Vooralsnog starten vanavond 25 landen in de ontknoping van het liedjesfestijn.

Meer over