Joost Zwagerman (51) overleden

Schrijver Joost Zwagerman heeft dinsdag een einde aan zijn leven gemaakt in zijn woonplaats Haarlem. Hij leed al een enige tijd aan een depressie.

Uitgeverij Arbeiiderspers maakte het overlijden van Joost Zwagerman dinsdagavond bekend. Zwagerman werd bekend als schrijver van Gimmick in 1989 en Vals Licht in 1991 en De Buitenvrouw in 1994. Hij schreef ook gedichten en essays, schreef columns voor de Volkskrant en NRC Handelsblad en was in 2003 en 2004 de presentator van het programma Zomergasten. Joost Zwagerman had o.a. Ayaan Hirsi Ali te gast die haar controversiƫle film Submission liet ziet, later de aanleiding voor de moord op Theo van Gogh.

DWDD

De laatste jaren zat Joost Zwagerman regelmatig aan tafel bij De Wereld Draait Door waar hij gepassioneerd vertelde over zijn liefde voor beeldende kunst. In een interview met de Volkskrant in 2012 vertelt hij over zijn ernstige depressie van het jaar daarvoor en over zijn vader die een mislukte zelfmoordpoging deed in 1999. „In die tijd heb ik ervaren hoe het is om kind van een zelfmoordenaar te zijn. Natuurlijk vraag je je af: zijn ik en mijn broer dan niet de moeite waard om voor in leven te blijven?

„De gedachte aan zelfmoord kan een troostgedachte zijn: je kunt er altijd nog uit stappen. Maar als iemand uit je nabije familie het daadwerkelijk heeft gedaan, wordt die troostgedachte een angstgedachte. Ik heb de chromosomen en de genetische predispositie van mijn vader. De gedachte aan zelfmoord werd een wurgkoord om mijn nek, in plaats van een troost. Ik moest mezelf goed in de peiling houden.”

Joost Zwagerman laat drie kinderen na.

Meer over:

Reageren