Pijnlijk spotje

Jumbo haalt WK-reclame van tv na storm van kritiek

2 november 2022 13:05 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© Screenshot Jumbo (YouTube)
De WK-reclame van Jumbo doet veel stof opwaaien. Daarom heeft de supermarktketen besloten het spotje per direct van tv te halen.

In de reclame dansten bouwvakkers samen met BN'ers als René Froger, rapper Donnie, Gerard Joling en Frank Lammers in polonaise over een bouwsteiger. Een pijnlijk beeld, wetende dat er onder meer bij de bouw van de stadions in Qatar duizenden arbeidsmigranten zijn omgekomen. 

Jumbo stopt WK-reclame

Jumbo kreeg dan ook bakken kritiek over het spotje. Er werden klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC). De supermarkt laat nu weten de WK-televisiereclame per direct te stoppen. "We realiseren ons nu dat in deze reclame een link te maken is naar de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in Qatar en dat is nooit onze bedoeling geweest", klinkt het statement. "Dit betreuren we ten zeerste en we bieden hiervoor onze welgemeende excuses aan." Je kunt het reclamespotje momenteel hier nog bekijken.

Berucht WK in Qatar

Het WK in Qatar, dat op zondag 20 november begint en zondag 18 december eindigt, is misschien wel het meest besproken WK ooit. Qatar strikt zelfs Oranjefans voor een gratis tripje naar het WK in ruil voor reclame op social. Dit vinden de heren van Vandaag Inside en Özcan Akyol daarvan: 

Meer over