"Kansen zat voor NOS om Olympische Spelen deels uit te zenden"

30 juni 2015 14:29 | actualiteiten | Door Televizier

Volgens IOC-topman Camiel Eurlings is de kans groot dat de NOS alsnog flinke delen van de Olympische Spelen gewoon kan uitzenden.

Eurlings, tegenwoordig werkzaam als hoofd communicatie van het Internationaal Olympisch Comité, reageert hiermee op het nieuws dat de NOS de uitzendrechten van het sportevenement verloren heeft. De Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024 werden voor 1.3 miljard geclaimd door het Amerikaanse mediabedrijf Discovery.

Licentie deals

In een reactie laat Eurlings weten dat het allemaal wel meevalt en dat er straks nog voldoende olympische sporten te zien zullen zijn bij de NOS. "Discovery heeft aangegeven dat het in veel Europese landen tot ‘sublicense agreements’ wil komen. Dat gaat dan niet alleen om samenvattingen, maar ook om live-uitzendingen van sporten die in Nederland belangrijk zijn.” In deze zogenoemde licentiedeal moet de NPO een x bedrag betalen aan Discovery om hun beelden te gebruiken. 

"IOC geen geldwolven"

Toen bekend werd dat de uitzendrechten naar het commerciële bedrijf Discovery gingen, werd het IOC beticht voor het grote geld te hebben gekozen. De oud-CDA politicus weerlegt dit: "Er is nu ongeveer 10 procent meer betaald dan bij de vorige Olympische Spelen. Dat is een kleine verhoging vergeleken met de verhogingen voor de rechten bij bijvoorbeeld het eredivisievoetbal.” Volgens Eurlings heeft het IOC gekozen voor Discovery omdat het bedrijf beter aansluit bij hun ambities de Olympische Spelen ook via digitale media aan de man te brengen.

 

Meer over