De Kist

Kefah Allush wint Sonja Barend Award

15 oktober 2019 10:19 | actualiteiten | Door Televizier

© Willem Jan de Bruin
De vakprijs voor het beste tv-interview gaat dit jaar naar Kefah Allush. De EO-presentator krijgt de Sonja Barend Award 2019 voor zijn gesprek met oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm over het verlies van diens zoon Dennis.

De prijs werd uitgereikt in De Wereld Draait Door. Kefah was zelf niet aanwezig, maar zijn gesprekspartner Peter van Uhm nam de award in ontvangst. Volgens de jury wist Kefah Allush 'op integere manier exact de juiste toon te vinden. Nooit op zoek naar de traan, maar wel confronterend'.

Wrang toeval

Peter van Uhm verloor 10 jaar geleden zijn 23-jarige zoon Dennis, die door een bermbom om het leven kwam tijdens een missie in Afghanistan. Een dag daarvoor werd Peter beëdigd als Commandant der Strijdkrachten. Een wrange samenloop van omstandigheden. In EO-programma De Kist sprak de generaal buiten dienst met Kefah over de impact die dit verlies op hem en zijn gezin heeft.

Pluim

"Dat het gesprek met generaal Van Uhm een pluim krijgt, is wat mij betreft een eerbetoon aan hem en niet aan mij.", zei Kefah via een videoverbinding met Marrokko, waar hij voor een ander programma is. "Zijn moed en openhartigheid hebben de kijker geraakt; niet ik. Ik ben er trots op dat hij bereid was om de prijs namens het programma in ontvangst te nemen."

De aflevering van De Kist met Peter van Uhm is terug te kijken via NPO Start.

Meer over