Kijktip: Afscheid van een groot man: Mart Smeets

3 juni 2016 16:08 | actualiteiten | Door Televizier

In 1974 maakte Mart Smeets tijdens wielerkoers de Amstel Gold Race zijn debuut voor Studio sport. Liefst 42 jaar was hij als presentator, commentator, talkshowhost en documentairemaker verbonden aan de NOS.

'Ja dat mag ik zeggen'

De anchorman van Studio sport verrijkte zelfs onze taal met uitdrukkingen als 'Senk joe', 'Rechtdoor naar school en kantoor' en 'Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen.' Maar die laatste uitspraak zullen we volgens Mart nooit meer uit zijn mond horen.

Pensioen

Over twee maanden, na de Olympische basketbalfinale in Rio de Janeiro, gaat de 69-jarige Smeets met pensioen. Voor De wereld draait door een mooie aanleiding om aan de vooravond van een boeiende sportzomer 'mastodont Mart' een passend eerbetoon te geven.

Apollohal

Vanuit de Amsterdamse Apollohal blikt gastheer Matthijs van Nieuwkerk met Smeets als eregast terug op diens imposante carrière. Dat de Apollohal is gekozen voor dit saluut is geen toeval.

Basketballer

In zijn jeugd had 'De Mart' talent voor basketbal en speelde hij er wedstrijden, tot hij door een blessure moest stoppen en hij sportverslaggever werd. Met Van Nieuwkerk en diverse gasten blikt hij terug op beroemde fragmenten die ook legendarisch werden door het commentaar van Smeets.

Kuiper

Zoals dat van Hennie Kuiper die in 1983 als koploper in de finale van de wielerklassieker Parijs-Roubaix een lekke band kreeg. Een van de weinige keren dat Smeets niet zijn woordje klaar had en niet verder kwam dan: 'Oh oh, wat is dit erg. Wat verschrikkelijk, oh oh!'

Meer over