Kijktip: Directeur Rijksmuseum trapt DWDD Summerschool af

20 Juni 2016 15:32 | actualiteiten | Door Televizier

© Annemieke van der Togt

Geef een enthousiasteling een podium en laat hem vertellen over zijn fascinatie; dat is in een notendop DWDD Summerschool. De nieuwe hoofddirecteur van het Rijksmuseum Taco Dibbits bijt deze zomer het spits af.

Rembrandt

Hij richt zich volledig op ‘de jonge Rembrandt’, over de beginjaren van de schilder. De schilderijen van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit zijn de grootste portretten ooit door Rembrandt geschilderd.

Deal met Louvre

Na een deal tussen het Rijksmuseum en het Louvre in Parijs is veel om deze portretten te doen geweest. Afgesproken is dat ze afwisselend in beide musea hangen en het echtpaar nooit gescheiden van elkaar tentoongesteld mag worden.

Bijzonder

Dat is toch gebeurd; hij vertelt ook waarom. Ook geeft Dibbits op zijn bevlogen manier een inkijkje in het hoofd en het leven van de schilder, en waarom juist deze doeken zo bijzonder zijn.

Paulien Cornelisse

De huidige summerschools sluiten naadloos aan op het streven van De wereld draait door om deskundigen hun kennis met de kijkers te laten delen. Na Dibbits over Rembrandt zal in de komende weken Paulien Cornelisse aan het woord komen over veel voorkomende taalfouten.

Van Common Linnets tot Wouter Bos

The Common Linnets gaan niet alleen optreden, maar vertellen ook over de muziekstroming americana waardoor ze zijn geïnspireerd. Wouter Bos bespreekt nationale en internationale politieke speeches en Duitslandcorrespondent van de NOS Jeroen Wollaars tenslotte, vertelt over de impact die de Tweede Wereldoorlog nog altijd heeft op Duitsland.

Meer over