Knevel & Van den Brink en RTL Late Night zwegen over brand Moerdijk, waarom?

4 Juni 2014 13:19 | actualiteiten | Door Televizier

Het leek er gisteravond op dat de late night talkshows Knevel & Van den Brink en RTL Late Night eerder waren opgenomen. Ondanks de grote brand in Moerdijk werd er geen aandacht aan de vlammenzee besteed. 

Dinsdagavond werd bekend dat er een enorme brand was ontstaan bij Shell in Moerdijk. Na een explosie in een reactorvat waren de aanwezigen op dat moment hun leven niet zeker. Dit heftige nieuws kwam niet aan bod in de live-uitzendingen van de talkhows. 

Live?

Kijkers begonnen zich af te vragen of de programma’s wel rechtstreeks werden uitgezonden. Op Twitter ontstond er flink wat commotie over beide shows. 

Verklaring

Tijs van den Brink van Knevel & van den Brink voelde zich aangesproken door de reacties en vertelt wat er nu eigenlijk gebeurde dinsdagavond.

 ‘’Programma's als KvdB (en ook P&W en DWDD) worden met twee minuten vertraging uitgezonden. Die twee minuten biedt de gelegenheid ons programma te ondertitelen voor doven en slechthorenden.

Dat was ook dinsdagavond het geval. Ik ben tijdens de uitzending door de samensteller via mijn oortje op de hoogte gebracht van de brand in Moerdijk. Mij werd verteld dat er een grote brand was, waarbij (voorzover op dat moment bekend) geen doden en gewonden waren gevallen. Ik heb op dat moment de inschatting gemaakt dat het niet nodig was dat meteen op zender te vertellen, omdat zich geen persoonlijke ongelukken hadden voorgedaan.

Even later werd mij verteld dat we contact zochten met een verslaggever ter plaatse en dat er mogelijk een ingelast journaal zou volgen. Ik bereidde me voor op een gesprek met de verslaggever of een schakeling naar het Journaal. (U kon tijdens de uitzending zien dat ik tijdens het gesprek met documentairemaakster Margit Balogh zat te schrijven.)

Die schakeling kwam er uiteindelijk, maar op een voor ons onverwacht moment: de tune van het Journaal knalde dwars door onze uitzending heen. Door de vertraging van twee minuten was een soepele schakeling naar het Journaal helaas niet mogelijk.

Achteraf had ik gewoon meteen moeten melden dat er een grote brand was in Moerdijk, waarover u als kijker meer te weten zou zijn gekomen als er meer te melden zou zijn. Het spijt mij dat ik dat niet heb gedaan, ik heb de inschatting gemaakt dat dat niet nodig was. Als ik een andere inschatting had gemaakt was u beter geïnformeerd geweest en was niet de indruk ontstaan dat ons programma niet live is.

We zullen op de redactie evalueren wat we in de toekomst moeten doen met de twee minuten vertraging. Die is bedoeld als service aan doven en slechthorenden, maar belemmert ons op dit soort momenten dus om soepel naar het Journaal te schakelen.’’

Eerder dit jaar kwam het programma Pauw en Witteman in opspraak nadat duidelijk werd dat de VARA-talkshow niet meer live werd uitgezonden.

Meer over