Koningsdag: wat is er allemaal op tv?

27 april 2015 08:44 | actualiteiten | Door Televizier

© Stefan Heijdendael - NOS

Genoeg te beleven op Koningsdag, ook op televisie. De NOS zendt een live verslag uit van het feest in Dordrecht, maar er zijn nog meer speciale uitzendingen.

Voor het eerst vindt Koningsdag volledig in nieuwe stijl plaats. Werden er eerder altijd twee gemeentes aangedaan, dit jaar is het er één: Dordrecht. In plaats van een wandeling door één gebied, bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima vier plekken in de stad met de thema’s bedrijfsleven, historie, religie en jongeren. Het koninklijke gezelschap verplaatst zich onder meer met elektrische voertuigen en per boot tussen die locaties.

Defilé

Terug van weggeweest is het defilé, ook in nieuwe stijl. Rond 11 uur trapt Koningsdag daarmee af. Op het Groothoofd vaart een bonte stoet boten uit de regio langs het koninklijk gezelschap. Redenen om Koningsdag op deze nieuwe manier aan te pakken, zijn kostenbesparing en veiligheid. Een klein gebied is veel makkelijker te bewaken dan uitgestrekte straatjes, dicht bij het publiek.

De prinsesjes komen mee

Waar het vorig jaar nog een verrassing was, is nu al aangekondigd dat Amalia, Alexia en Ariane er een deel van het bezoek bij zijn. Ook prins Constantijn en prinses Laurentien zijn van de partij, net als Maurits, Bernhard, Floris en Pieter-Christiaan, de zonen van prinses Margriet, samen met hun echtgenotes. Ondanks de grotere afstand tussen de familie en het publiek, belooft de organisatie dat dit niets afdoet aan de feestelijkheid.

Verslag van de NOS

De live-registratie wordt ook dit jaar gepresenteerd door Astrid Kersseboom, die wordt bijgestaan door een aantal deskundigen. Het verslag is vanaf 10.45 uur te zien op NPO 1. Voor wie overdag zelf op pad is, zendt de NOS om 18.50 uur een terugblik uit met de hoogtepunten van de dag.

De Wandeling

Ook het KRO-programma De Wandeling besteedt aandacht aan Koningsdag. Presentator Sander de Kramer wandelt met royaltywatcher Sandra Schuurhof, die voor Hart Van Nederland verslag doet van Koningsdag in Dordrecht. Sander vraagt haar hoe ze zich voorbereidt op zo'n dag en hoe ze in de royalty-tak terecht is gekomen. De Wandeling is om 19.20 uur te zien op NPO 2.

Koningsdagconcert

's Avonds zendt NPO 2 het Koningsdagconcert uit, een traditie die Willem-Alexander heeft overgenomen van zijn moeder. Het concert vindt dit jaar plaats in het Energiehuis in Dordrecht, waar koning Willem-Alexanderkoningin Máxima, prinses Beatrix en andere familieleden genieten van muziek van de David Kweksilber Big Band, strijkkwartet Zapp4 en blokfluitist Walter van Hauwe. Het Koningsdagconcert is om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Lees ook:
Ons interview met Blauw Bloed-presentator Jeroen Snel over Koningsdag.

Meer over