Kunstenaar Daan Roosegaarde loopt weg bij College Tour

Een relletje bij College Tour donderdagavond. Kunstenaar Daan Roosegaarde liep weg nadat hij werd beschuldigd van ordinair jatwerk.

Normaliter wordt een College Tour-gast in het zonnetje gezet door kennissen en experts en laven presentator Twan Huys en studenten zich aan de kennis van de gast. Maar Daan Roosegaarde kreeg vooral veel kritiek. Kunstkenner Tracy Metz vond dat hij te veel rondhing met burgemeesters en de koninklijke familie en mede kunstacademie-student Filemon Wessling noemde hem een narcist. En een student in de zaal vroeg zich af hoe origineel zijn ideeën eigenlijk zijn. De genadeklap kwam toen wetenschapper Bob Ursem van de TU Delft hem op een filmpje beschuldigde van het jatten van het idee van een smog-vrije toren.

Fuck you

„Jeetje, wat zijn we aan het zeiken”, zei Daan Roosegaarde na afloop van het filmpje. „Misschien moeten we maar even stoppen.” Daarna liep Roosegaarde van het podium. Twan Huys reageerde verbaasd op het weglopen en zei dat dit geen aanval was op de kunstenaar. Na 18 minuten keerde Roosegaarde terug en had hij geen goed woord over voor Huys: „Fuck you, je zit hier gewoon kijkcijfertjes te scoren.” Daarna probeerde hij weer rustig uit te leggen hoe hij bestaande uitvindingen combineert met eigen, nieuwe ideeën.

Verklaring

Vandaag gaf College Tour een verklaring: 'Tijdens de voorbereidingen van het gesprek met Daan Roosegaarde stuitte de redactie op een aantal vergelijkbare voorbeelden als dat van Ursem. Ook de mensen achter de Sustainable Dance Floor en de lichtgevende verf hebben kritiek op de manier waarop Roosegaarde zich in de media profileerde met die projecten. De redactie van College Tour vond het niet meer dan vanzelfsprekend om een van die opvattingen aan Roosegaarde zelf voor te leggen, zodat hij kon reageren op deze uitspraken.'

De kijkers thuis hadden een duidelijke mening over deze uitzending van College Tour.

Reageren