83 jaar

Legendarische tv-maker Wim de Bie overleden

27 maart 2023 12:06 | actualiteiten | Door Irma Tomas

© ANP Kippa/Freek van Asperen
Wim de Bie, o.a. bekend van het duo Van Kooten en De Bie, was decennialang een verrijking voor de Nederlandse televisie en de Nederlandse taal. Wim de Bie overleed maandag op 83 jarige leeftijd in Den Haag. Hij leed al enkele jaren aan de ziekte van Parkinson.

De invloed van Wim de Bie kan bijna niet overdreven worden. Samen met zijn maatje Kees van Kooten, die hij al kende van de middelbare school, zette hij jarenlang de toon als het ging om satire op de Nederlandse televisie. Ze maakten samen programma's als de Klisjeemannetjes, Het Simplisties Verbond, Koot en Bie en Keek op de Week waarvoor half Nederland aan de buis gekluisterd zat. 

Zwerver Dirk

Het aantal typetjes dat de twee bedachten is schier oneindig. Moeder en zoon Van Putten, Jacobse en Van Es, de zusjes Veenendaal, vakbondsman Aad van der Naad en natuurlijk de aan alcohol verslaafde zwerver Dirk. Alle typetjes zijn terug te vinden op het officiele Koot & Bie YouTube-kanaal

Doemdenken

De Nederlandse taal is ook behoorlijk schatplichtig aan Van Kooten en De Bie, de twee zijn verantwoordelijk voor termen als 'op je pik getrapt', 'stoned als een garnaal', 'geilneef', 'regelneef', 'doemdenken', 'oudere jongere' en nog veel meer uitdrukkingen die tot het dagelijkse vocabulaire zijn gaan horen. 

Boeken

Toen het duo in 1998 stopte met tv-werk, ging Wim de Bie rustig verder met pionieren. Hij begon als een van de eersten een weblog op het internet, genaamd Bieslog. Hij schreef negen boeken en verhalenbundels waaronder Meneer Foppe en het gedoe en hij nam vier cd's op. In 2010 werd Wim de Bie benoemd tot de allereerste Nationale Mental Coach. In die hoedanigheid gaf hij adviezen aan mensen en instellingen. De laatste jaren was hij vanwege zijn ziekte vooral thuis, in Den Haag. Wim de Bie overleed in het bijzijn van zijn familie. 

Speciale uitzending

Maandagavond herhaalt de VPRO een bijzondere uitzending over Van Kooten en De Bie als eerbetoon aan de legendarische tv-maker. Deze is na Nieuwsuur - rond 22:20 uur - te zien op NPO 2.

Meer over