Dokter Matthijs maakt indruk

Lof voor 'rebelse' huisarts bij Beau

13 april 2021 10:15 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© RTL

 

De Rotterdamse huisarts Matthijs van der Poel nam maandagavond in Beau geen blad voor de mond bij het uiten van zijn ongenoegen over het huidige vaccinatiebeleid. Het levert hem veel lof op van kijkers. 

Zeker wanneer hij eerlijk toegeeft overgebleven vaccins onder kwetsbare kennissen te hebben verdeeld.

Overgebleven vaccins onder kennissen verdelen

Ook in de huisartsenpraktijk van Matthijs in Rotterdam-West is de opkomst voor het AstraZeneca-vaccin extreem laag. "Het is echt schrikbarend", zegt de dokter over de schrale opkomst van 30 procent van de kwetsbare groep. Matthijs omschrijft hoe er op een dag nog twintig vaccins over waren en hij die onder andere cliënten en kennissen verdeelde, om niets verloren te laten gaan. "Ik ben uiteindelijk met een koelbox naar een schoonvader van een vriend van me gereden in de wijk, van 70 met parkinson, om aan huis nog die shot te geven. Ik wilde niks weggooien."

De rest werd verdeeld onder andere cliënten en kennissen, die eigenlijk nog niet aan de beurt waren. "We hadden een shortlist van mensen, veel uit ons netwerk. Ouders van vrienden die graag wilden." Waarop een stomverbaasde Beau reageert: "Ik weet niet wat ik hoor!"

 

Rebelse huisarts 

De huisarts geeft dus toe buiten de lijntjes te kleuren. Maar zolang er geen alternatief komt vanuit Hugo de Jonge, voelt hij zich daar tot genoodzaakt. "Ik weet dat om 10.00 uur er acht patiënten op mijn bellijst staan, die gaan vragen: wat wordt het alternatief? Worden zij opgebeld om Moderna, Pfizer of Janssen krijgen en hoe snel? Als zij de komende maand covid krijgen, is er een grote kans dat ze eraan overlijden. Ben ik dan de boeman die op de zaterdagmiddag als een knettergek alle vaccins heb kunnen wegprikken?" 

AstraZeneca-prik erin 'rammen' bij 60-minners 

Er moet een oplossing komen, en snel. "Het is een organisatorische draak", vertelt Matthijs. "Ons hele team lijdt eronder. Ik ben een jonge 39-jarige huisarts, ik loop op m'n tandvlees. Deze maandag voelt al als een vrijdag." Het liefst gaat de huisarts gewoon door met AstraZeneca onder 60-minners. "Iedere haarspriet op mn hoofd die voelt aan: dat klopt niet", zegt hij over de vaccinatiestop in die leeftijdsgroep. Hij omschrijft dat hij daar eigenlijk 'een soort burgerlijke ongehoorzaamheid' in wil. "Ik wil die prik er gewoon in rammen bij zo'n 58-jarige man en vrouw."

Vanavond om 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie over de huidige stand van zaken rondom het coronavaccin en de coronamaatregelen. 

Meer over