Terug in 2024

Luxemburg doet na 30 jaar weer mee met het Eurovisie Songfestival

12 mei 2023 14:47 | actualiteiten | Door Tessa Kok

© ANP/ EPA / Fotograaf Adam Vaughan

in 2024 maakt het land zijn rentree op het Eurovisie Songfestival-podium. Het land vond deelname de afgelopen jaren te kostbaar, maar ziet nu een terugkeer zitten. Luxemburg deed in 1993 voor het laatst mee aan het liedjesfestijn.

Rentree op het podium

In een persbericht schrijft het groothertogdom het volgende over de terugkeer: ''Dertig jaar na de laatste deelname van Luxemburg in 1993, is de regering van mening dat een terugkeer naar de belangrijkste muziekwedstrijd ooit een uitstekende gelegenheid biedt om de Europese en internationale geest van het groothertogdom op media- en muziekgebied opnieuw te bevestigen.''

Het land is van mening dat de deelname ook bijdraagt een de promotie van de bestemming Luxemburg, zijn waarden en zijn imago. De overheid van het Europese groothertogdom laat weten het financiële steun verleent voor de deelname van een Luxembugrse delegatie aan de wedstrijd. 

De uitzending van het liedjesfestijn, de keuze voor de kandidaat en de deelname van de Luxemburgse delegatie komen in handen van de CLT-UFA, een Luxemburgse omroep die lid is van European Broadcasting Union. Hoe het land straks een deelnemer kiest, wordt in juli duidelijk.

Modern Times

De laatste deelnemer namens Luxemburg was de band Modern Times. De band behaalde in 1993 de twintigste plek met het lied Donne-moi une chance. Daarna deed het land niet meer mee omdat het te kostbaar werd. Luxemburg deed in totaal 37 keer mee aan het Eurovisie Songfestival en wist vijf keer de winst binnen te slepen.

Reactie van songfestivalbaas

Songfestivalbaas Martin Österdahl is verheugd met de terugkeer van Luxemburg op het Eurovisie Songfestival. Dat heeft hij vrijdag laten weten in reactie op de aankondiging. ''We zijn verheugd om Luxemburg na dertig jaar weer te verwelkomen op het Eurovisie Songfestival'', zegt hij erover. Hij vervolgt: "We kijken er erg naar uit om met RTL samen te werken aan hun terugkeer naar 's werelds grootste livemuziekevenement in 2024." 

Meer over