Maakte Robbert Dijkgraaf een rekenfout in de DWDD University over het oneindige?

Wij komen er niet uit: maakte Robbert Dijkgraaf nu een rekenfout in zijn onderhoudende college over het oneindige? Of zijn wij niet zo slim en zitten we er helemaal naast. Help ons en reken mee!

Goed, dit is het probleem. De beroemde wiskundige en natuurkundige Robbert Dijkgraaf gaf afgelopen vrijdag voor een miljoenenpubliek op NPO 1 een zeer onderhoudend college over getallen en het concept van het oneindige.

Tot zover niets aan de hand. Het verhaal was helder, leuk en laten we eerlijk zijn: ook heerlijk kort.

Stelling van Pythagoras

Maar dan. Henk Botermans, bezoeker van Televizier.nl, komt met het volgende probleem. Hij heeft een som van Dijkgraaf nagerekend en krijgt gewoon keer op keer een andere oplossing.

Het gaat nog wel om de oeroude stelling van Pythagoras die iedereen nog wel kent van school. Absoluut geen hogere wiskunde dus, maar nog even voor het geheugen, dit is de stelling: A in het kwadraat + B in het kwadraat = C in het kwadraat.

Een rekenfout van Robbert Dijkgraaf?

In zijn tv-college rekent Robbert Dijkgraaf voor:

13.500 in het kwadraat + 12907 in het kwadraat = 18541 in het kwadraat.

Helder dachten wij, er lijkt niets aan de hand (zoals je zelf kunt zien op ongeveer 8 minuten van het programma, bijvoorbeeld op Uitzending Gemist). 

Maar als je het narekent, klopt het toch niet. Tenminste, aldus Henk Botermans en wij kunnen er ook geen chocola van maken.

Toegegeven, wij zijn hier zeker geen rekenwonders. Wie helpt ons? Doen wij iets niet goed, of maakt Robbert Dijkgraaf een rekenfout?

Reageren