Magnum P.I.-acteur John Hillerman (84) overleden

10 november 2017 09:53 | actualiteiten | Door Televizier

© Screenshot YouTube

De Amerikaanse acteur John Hillerman is op 84-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Houston. Hillerman was in Nederland vooral bekend door zijn rol in de serie Magnum P.I.

Hillerman schitterde van 1980 tot en met 1988 naast Tom Selleck in de misdaadserie. Met verve vertolkte hij de rol van de ietwat stijve, formele Jonathan Quayle Higgins die z'n handen vol had aan privédetective Thomas Magnum. 

Late start

Hillerman begon zijn loopbaan echter op het toneel in New York. Hij maakte relatief laat pas de overstap naar tv en film. Zijn eerste rolletje kreeg hij in 1970 toen hij een journalist speelde in de misdaadfilm They call me Mister Tibbs! met Sidney Poitier. In de jaren 70 was hij vooral te zien in kleine gastrollen. Zijn belangrijkste wapenfeit in dat decennium was een vaste rol in The Betty White Show, maar die comedyserie sneuvelde al na 1 seizoen. Daarnaast speelde hij rollen in baanbrekende films als Blazing saddles en Chinatown.

Typecasting

Hillerman werd door zijn rol in Magnum P.I. wereldberoemd, maar het leidde wel tot een zekere mate van typecasting. Heel erg vond hij dat niet, zo gaf hij in 1985 toe in een interview: "Ik kan me nog goed herinneren dat ik als acteur in New York amper aan de bak kon komen en hooguit mijn huur kon betalen. Nu drink ik wijn op het balkon van een penthouse in Honolulu. Wat valt er te klagen?"

Hillerman ging in 1999 met pensioen, zijn laatste rol stamt uit 1996. Volgens een woordvoerder van de familie is de acteur onder natuurlijke omstandigheden overleden. 

Lees ook: Momenteel wordt gewerkt aan een remake van Magnum P.I.

Meer over