Making a Murderer: rechter vernietigt veroordeling Brendan Dassey

13 augustus 2016 11:12 | actualiteiten | Door Televizier

© Netflix

Een nieuwe ontwikkeling in de Making a Murderer-moordzaak: Brendan Dassey, de neef van hoofdverdachte Steven Avery, blijkt onterecht veroordeeld te zijn voor moord.

Na een uitvoerige beoordeling van alle beschikbare bewijzen heeft een Amerikaanse rechter de oorspronkelijke veroordeling van de toen 16-jarige Brendan verworpen.

Valse voorwendselen

De rechter kon niet anders dan concluderen dat de bekentenis die Brendan destijds aflegde gebaseerd is op valse voorwendselen. Dassey werd onder druk gezet tijdens het verhoor en zijn ondervragers beweerden allang te weten dat hij de moord had gepleegd. Dit had zo'n impact op de verstandelijk beperkte jongen dat hij uiteindelijk bekende Teresa Halbach samen met zijn oom Steven Avery vermoord te hebben.

Vrijlating

Nu het vonnis vernietigd is, heeft het Openbaar Ministerie nog negentig dagen om Dassey opnieuw aan te klagen. Gebeurt dit niet, dan wordt hij vrijgelaten uit de gevangenis waar hij al sinds 2005 zit. Steven Avery zit ook nog steeds achter de tralies.

Making a murderer 2

De wereld ontdekte eind 2015 de bizarre moordzaak via de Netflix documentairereeks Making a murderer, waarin te zien is hoe Steven Avery tot twee keer toe onder lichtelijk dubieuze omstandigheden wordt aangeklaagd door justitie. Momenteel wordt gewerkt aan een vervolg. 

Meer over