Interview

Margje Fikse vertelt over nieuw seizoen Dit Is de Kwestie: 'Ik ben degene die alles ondergaat'

22 februari 2023 10:00 | actualiteiten | Door Tijgerbloed Teksten

© EO

In EO’s Dit Is de Kwestie belichten Margje Fikse, Tijs van den Brink en Kefah Allush ethische dilemma’s en morele kwesties rond de actualiteit. Margje: ‘We dragen geen kant-en-klare oplossingen aan.’

Wat kunnen we dit seizoen verwachten?

“In ons debatprogramma Dit is de Dag op Radio 1 merken we vaak dat discussies over een bepaald onderwerp eigenlijk om iets anders draaien. Een gesprek over het afschieten van wilde katten in Friesland gaat in essentie om de vraag: hoe gaan we als mensen om met de natuur? Pas als je uitzoomt zie je dat. Dat doen we met dit programma. We beginnen in aflevering 1 – op aswoensdag – met de ethische aspecten van vasten: Wat doet het met je lijf? En wat vindt de kerk ervan dat die religieuze traditie een moderne dieethype is geworden? We belichten een thema van alle kanten en hopen het zo inzichtelijk te maken. We dragen geen kant-en-klare oplossingen aan, ik hoop dat kijkers tijd nemen voor andere gezichtspunten.”

Hoe is jullie rolverdeling?

Tijs is de kritische ondervrager, Kefah de onderzoeker en ik ben degene die alles ondergaat, de participerende journalist. We denken alledrie heel verschillend over dingen, maar willen laten zien hoe belangrijk het is toch met elkaar in gesprek te blijven. Bij vergaderingen met de redactie gaat het er soms ook stevig aan toe.”

Ben jij zelf ook van visie veranderd?

“Vorig seizoen ging ik kijken hoe we slachtvarkens behandelen en Tijs bezocht een winkel waar ze hondenkleertjes en -speeltjes verkopen. In een gesprek zei dierethicus Willem Vermaat dat honden als huisdier houden eigenlijk net zo erg is als dieren houden voor de slacht: honden kunnen immers ook niet kiezen voor het leven dat ze leiden. Toen dacht ik, wauw, jij kijkt totaal anders naar de wereld dan ik. Ik werd aan het denken gezet, al moet ik meteen zeggen, vlak daarna kreeg mijn hond een nestje schattige pups.”

Dit Is de Kwestie is vanaf woensdag 22 februari wekelijks om 22:20 uur te zien bij EO op NPO2.

Meer over