Mark Bos wil dat kankerpatiënten een stem krijgen en zich laten zien

Mark Bos heeft uitgezaaide prostaatkanker en zat bij RTL Late Night met een missie: hij wil dat kankerpatiënten beter gehoord worden in het systeem.

Oud-Editie NL-verslaggever Mark Bos heeft nog hooguit een paar weken te leven en zat donderdag nog één keer bij RTL Late Night. Aan Humberto Tan vertelde hij over zijn missie: Mark wil dat kankerpatiënten meer gehoord worden in de medische wereld en zich ook zichtbaar maken in de samenleving.

Mark Bos

"Ik wil niet dat mijn geval voor niks is," vertelde Mark. Hij heeft gemerkt dat er in de medische molen weinig aandacht voor hem was: "Het systeem heeft geen aandacht voor individuen. De weg die ik heb gelopen is nooit onderzocht, mijn artsen hebben weinig interesse gehad. Ik heb niet het gevoel dat de patiënt op dit moment belangrijk is in het systeem. En dat vind ik erg."

RTL Late Night

Mark pleit voor een behandeling die beter op de patiënt is afgestemd. "Het gaat nu vooral om de grote getallen," legt hij uit. Ook de artsen van Mark zijn het met hem eens en zijn blij dat hij in RTL Late Night het probleem aan de kaak stelt: "Ik ben de laatste dagen door artsen geholpen die zeiden: ga daar alsjeblieft zitten, want wij willen ook dat het systeem verandert, maar wij kunnen niks doen."

Bandje

Een aanzet naar meer aandacht voor de patiënten is dat ze zichtbaarder worden in de maatschappij. Mark vertelt: "Er moet een dag komen waarop iedere kankerpatiënt een bandje draagt, net als vrienden en familie. Dat is een eerste stap om gehoord te worden. Ik hoop zo dat ik de eerste steen kan leggen dat het systeem anders moet. Dat zou ik geweldig vinden."

Lees ook:
Terminaal zieke Mark Bos neemt afscheid in RTL Late Night

Bekijk hieronder het emotionele afscheid van Mark, die een minutenlang applaus kreeg:

Reageren