Martin Gaus, Paul Haenen, Janine van den Ende en Penney de Jager verrast met lintje

25 april 2014 13:56 | actualiteiten | Door Televizier

De lintjesregen is in volle gang vandaag. Een aantal bekende Nederlanders werd ook koninklijk onderscheiden. Zo ontvingen onder andere Martin Gaus en Paul Haenen een lintje.

Janine van den Ende werd in haar woonplaats Baarn verrast door de burgemeester die haar een lintje opspeldde: “Ik ben helemaal ontdaan door deze onderscheiding", zei de totaal verraste Janine van den Ende tegen RTL Boulevard. "Dit is een heel emotioneel moment voor me. Ik voel me trots en vereerd deze onderscheiding thuis te mogen ontvangen uit handen van onze burgemeester.”

Stichting

‘De vrouw van’ kreeg de hoge koninklijke onderscheiding voor haar inspanningen voor de Joop van den Ende Foundation, die ze samen met haar man oprichtte in 2002. De Joop van den Ende Foundation is bedoeld om 'de belangstelling voor cultuur en het cultureel ondernemerschap te stimuleren'.

Paul Haenen

Een andere bekende Nederlander die werd onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau was cabaretier Paul Haenen, omdat hij zich inzet voor de acceptatie en emancipatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. De man die een stem gaf aan Bert en Grover in Sesamstraat en geregeld in de media verschijnt als dominee Gremdaat, kreeg de onderscheiding van burgemeester Eberhard van der Laan.

Penney de Jager

Danseres Penny de Jager werd ook onderscheiden. Ze kreeg het lintje voor haar inzet voor ouderen en de dans in Nederland. Met dat laatste werd ze ook bekend; in de jaren 70 danste De Jager bij het programma AVRO's Toppop.

Dierenvriend

Martin Gaus (foto) mag voortaan net als Paul, Penney en Janine vol trots als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau door het leven gaan. De dierenliefhebber strijdt al jaren tegen dierenleed en werd daarom ook koninklijk onderscheiden. Dat gebeurde in Lelystad. "Ik was er heel verlegen mee", moet de presentator bekennen. Martin Gaus presenteerde programma’s als Dierenmanieren en De Natte Neuzen Show.

Meer over