Door na DWDD

Matthijs van Nieuwkerk sluit dagelijkse show bij RTL niet uit: 'Handen jeuken'

9 december 2023 09:16 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© ANP
Matthijs van Nieuwkerk maakt zijn terugkeer op tv en wel bij RTL. In RTL Boulevard maakt de 63-jarige presentator gisteravond zijn comeback op de buis sinds het alles veranderende Volkskrant-artikel. "Ik heb heel lang gedacht: in deze wereld hoor ik niet meer thuis", vertelt hij daarin onder meer.

Matthijs gaat per 1 januari aan de slag voor RTL en naar verwachting is zijn eerste programma daar vanaf 21 april te zien. "Ik ga niet de gasten die al in al die talkshows zijn geweest nog een keer uitnodigen", verklapt hij vast over zijn show bij de commerciële zender. "Ik ga op mijn manier terugkijken op de week die achter ons ligt (...) en daar hoort veel muziek bij."

Matthijs van Nieuwkerk over dagelijkse show  

De presentator sluit niet uit dat hij weer een dagelijkse show gaat presenteren, zoals hij vijftien jaar lang bij BNNVARA deed met De wereld draait door. "Mijn handen jeuken nog weleens", geeft hij toe. "Laat ik nou niet meteen nee zeggen." Maar, voegt Matthijs daar meteen aan toe: hij wil niet 'meedraaien in de carroussel van de talkshows die terugkijken op de dag'. "Dan zou ik iets anders willen verzinnen. En als ik daar de vrijheid voor krijg of ze zeggen: 'Nou, probeer het eens een maand, ga maar stunten'... Dat lijkt me wel wat, zou kunnen. Het is niet uitgesloten. Ik voel me fit." 

Vrijheid bij RTL  

Matthijs spreekt van een 'geweldig speelveld' en 'spiksplinternieuwe horizon' bij RTL, waarbij hij ook Videoland tot zijn beschikking krijgt voor 'mooie portretten of reportages'. De presentator, die een zogenoemd code of conduct heeft getekend dat pestgedrag en discriminatie verbiedt, zegt met veel vrijheid aan de slag te kunnen voor RTL-baas Peter van der Vorst. "Ik heb niet het gevoel dat ik bij alles wat ik beslis naar Peter hoef te lopen om te vragen of-ie het goed vindt", legt hij uit. "Die vrijheid hebben we besproken."

Tv-carrière onzeker 

Dat Matthijs terug zou keren op tv, was geen zekere zaak. "Ik heb heel lang gedacht: in deze wereld hoor ik niet meer thuis. Dat had men voor mij besloten en ik voelde zelf ook van nou ja, misschien is dat ook niet het podium waar ik weer terug wil keren", blikt hij terug. "Maar een jaar is lang, je groeit, de tijd doet zijn werk en op een gegeven moment dacht ik: ja, ik mis het. Het is toch mijn lust en mijn leven om mooie televisie te maken."

Onderzoek Commissie-Van Rijn

Zowel Matthijs als RTL wachten de uitslag van het onderzoek naar misstanden bij de NPO niet af. Over dat rapport van de Commissie-Van Rijn zegt Matthijs wel dat 'zorgvuldigheid boven snelheid' gaat. Ook kaart hij aan 'veel mensen gesproken' en excuses gemaakt te hebben in het afgelopen jaar. "Dat deed mij goed, dat deed soms ook de gesprekspartner goed." En: "Soms was het confronteren, soms buitengewoon verdrietig."

Het RTL Boulevard-interview met Matthijs van Nieuwkerk is hier en hier terug te kijken.

Meer over