Na informatie Rapport-Van Rijn

Meerdere bekende presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

28 februari 2024 19:10 | actualiteiten | Door Tessa Kok

© ANP Kippa / Fotograaf Freek van Asperen
WNL-baas Bert Huisjes ligt onder vuur omdat hij wordt beschuldigd van wangedrag. Onder meer bekende presentatrices als Eva Jinek, Nikki Herr, Leonie ter Braak en Merel Westrik kunnen zich vinden in de beschuldigingen aan zijn adres. Dat vertellen zij en nog meer (oud)medewerkers aan het AD.

Wangedrag 

Nikki Herr, die jarenlang Goedemorgen Nederland presenteerde, is duidelijk over het gedrag van Huisjes bij omroep WNL. Ze zegt dat de strijd met hem niet te winnen was. "Het kon ervoor zorgen dat je op het strafbankje moest. Dan werd je genegeerd of kreeg je te horen dat WNL misschien niet meer de plek voor jou was", legt ze uit. "Mensen die wél tegen Huisjes in gingen, verdwenen soms na een paar maanden alweer. Hun contract werd niet verlengd, of ze gingen zelf weg. Ik heb de grootste mannen klein zien worden door Huisjes' gedrag."

Ook Eva Jinek herkent zich in de verhalen van het wangedrag van Huisjes. "Het is niet voor niets dat ik daar zo kort heb gewerkt. Helaas, ik herken de verhalen. Ik hoop dat er nu iets gaat veranderen voor alle jonge mensen die er werken en die niet in dit soort situaties terecht mogen komen'', vertelt ze tegen het AD.

Druk en dreiging

Presentatrice Merel Westrik meldt aan het AD dat Bert niet luisterde naar wat ze zei en dat er bij WNL 'druk en dreiging' hing. Leonie ter Braak spreekt over een angstcultuur bij de omroep, en ook haar eigen ervaring was niet prettig. "Ik ben vaak bang geweest mijn baan te verliezen. Dit hardop zeggen voelt als het bevuilen van m'n oude nest. Maar volgens mij verdient dat nest een goede schoonmaak'', aldus Leonie.

Steun

Hoewel Bert Huisjes flink beschuldigd wordt, krijgt hij ook wat steun van medewerkers van WNL, zoals van Rick Nieman en Sven Kockelmann. De omroep WNL kwam veel aan bod in het rapport-Van Rijn, een onderzoek over de werkcultuur en grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroepen.

Meer over