De stem van het publiek

'Meerderheid The Voice of Holland-kijkers is voor comeback'

22 januari 2023 10:57 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© RTL/2012 VARSBAYD Photography

Kan The Voice of Holland terugkeren na de ernstige misstanden die aan het licht zijn gebracht? Als het aan de meerderheid van de (vaste) kijkers ligt wel, blijkt uit een peiling van EenVandaag. Onder één voorwaarde. 

Op 20 januari 2022 zette de BOOS-uitzending over seksueel grensovergschrijdend gedrag bij The Voice of Holland de Nederlandse tv-wereld op z'n kop. Er volgde een nog altijd lopend onderzoek en rechtszaken. Over de toekomst van het programma is nog veel onzeker, benadrukt zenderbaas Peter van der Vorst onlangs nog. Is de tijd rijp voor een terugkeer van de talentenjacht, als het aan de kijker ligt?

Terugkeer The Voice of Holland 

Dat peilde EenVandaag onder een panel van 23.450 leden. Van de vaste kijkers vindt 82 procent dat TVOH kan terugkeren. Van de mensen die het programma soms keken, is 67 procent voor een terugkeer. "Aan het concept mankeert niks, aan de poppetjes wel. Dus als de rotte appels zijn verwijderd, kan het door", citeert EenVandaag een van de deelnemers aan het onderzoek, als samenvatting van de algehele opinie van de voorstanders.

VOG bij TVOH 

Wel plaatsen velen daar een kanttekening bij: 'Dat er alles aan moet worden gedaan om wangedrag in de toekomst te voorkomen'. "Zo suggereren mensen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor medewerkers, dat er een gedragscode en een vertrouwenspersoon moeten zijn en dat er veel met deelnemers gesproken moet worden."

'The Voice of Holland te besmet'

Van de mensen die het programma nooit keken, is een meerderheid juist tegen een terugkeer op tv. Van de tegenstanders geven velen aan 'het programma niet meer los te kunnen zien van de gebeurtenissen'. Ook vragen critici zich af welke coach en talenten nu nog mee zouden willen doen aan zo'n 'besmet' programma. 

Meer over