National Coming Out Day

Merym uit Five Days Inside wordt bedreigd na coming-out

12 oktober 2023 11:45 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© Videoland still
Een schrijnend verhaal in Five Days Inside en dat uitgerekend op National Coming Out Day gisteren. Geraldine Kemper gaat 'inside' de anonieme crisisopvang Fier. Op deze geheime locatie worden vrouwen en kinderen opgevangen die gevlucht zijn uit een onveilige thuissituatie. Ze ontmoet hier de doodsbange Merym, die door haar strenggelovige familie wordt bedreigd sinds haar coming-out.

Geraldine bezoekt een weerbaarheidstraining in de crisisopvang. 

Oefening

Tijdens de training leren de bewoners van de opvang hoe ze hun mentale en verbale weerbaarheid kunnen ontwikkelen. De spanning neemt de overhand voor Merym en ze trekt zich terug uit de training, maar wil wel met Geraldine in gesprek met haar mentor erbij. 

Seksualiteit

En ze windt er geen doekjes om. "Ik val gewoon op vrouwen en in onze cultuur mag dat niet." Door haar ouders wordt haar seksualiteit niet geaccepteerd en zij willen dat ze verandert. Dat is ze niet van plan. "Ze moeten proberen te accepteren dat ik niet kan veranderen. Ik ben zo."

Verstoten

Op de vraag van Geraldine wanneer de situatie onhoudbaar werd en Merym het huis verliet, schiet haar mentor te hulp. Ze vertelt dat Merym tegen haar wil is uitgehuwelijkt en seksuele handelingen heeft verricht, terwijl ze niet op mannen valt. Ze werd verstoten door haar familie en kreeg serieuze dreigementen van haar broer. Over dat laatste kan ze nog niet praten. Geraldine is zichtbaar aangedaan door het verhaal. "Ik wil je de hele tijd knuffelen. Mag dat heel even?"

Mentor

Over haar mentor Annemarie spreekt Merym vol liefde. "Ik kan niet zonder haar. Hier ben ik veilig en voel dat ik weer leef."

Five Days Inside is iedere woensdag te zien om 20.30 bij RTL 5.

Meer over