Interview

Nadia Moussaid licht tipje van de sluier op over haar talkshow: 'Ik wil weten wat mensen drijft'

1 mei 2023 10:00 | actualiteiten | Door Ernest Marx

© Geert Broertjes

Met haar nieuwe dagelijkse talkshow wil presentatrice Nadia Moussaid mensen nader tot elkaar brengen. Geen BN’ers te gast, maar gewone mensen die samen met het studiopubliek elke aflevering één centraal onderwerp bespreken.

Nu het seizoen van Khalid & Sophie er weer op zit, is het tijd voor een ander type talkshow op diezelfde vertrouwde uitzendplek. De komende anderhalve maand is Nadia Moussaid iedere werkdag te zien met haar programma NADIA. Het grootste verschil met de bestaande actuele talkshows is dat de presentatrice geen BN’ers aan tafel heeft.

Programmamaker Irene van den Brekel is producent van NADIA. Ze maakte eerder onder meer de talkshow M met Margriet van der Linden. “In dit nieuwe programma hebben we alleen ervaringsdeskundigen en betrokkenen als gast”, vertelt Irene. “Naast deze ‘gewone mensen’ is er een studiopubliek dat uit 150 personen bestaat. Zij mogen reageren op de verhalen die ze op het podium horen en kunnen dus actief meedoen met de show.” Per uitzending bespreekt Moussaid één onderwerp. Dat kan gaan over maatschappelijke kwesties, zoals het niet meer kunnen betalen van de energierekening, maar ook over medische of relationele onderwerpen.

Nadia Moussaid

Volgens Irene is Moussaid de ideale presentatrice voor deze talkshow. “Wij waren er al snel van overtuigd dat we haar moesten hebben. Nadia is ervaren en empathisch. Mensen voelen zich vrij en prettig om hun verhaal aan haar te vertellen. Om deze show te presenteren moet je bovendien goed kunnen luisteren. Je kunt je er deels op voorbereiden, omdat wij voorgesprekken met onze gasten voeren. Maar het is natuurlijk ook spannend hoe het publiek reageert. Daar moet je heel alert op zijn.”

Daar is Moussaid zelf zich ook van bewust. “Mijn rol in het programma is om iedereen aan het woord te laten en dat dan in goede banen te leiden”, vertelt ze. “Ik wil alle mensen het gevoel geven dat ze mogen meedoen in onze studio. Voor- en tegenstanders moeten zich gehoord voelen. En tegelijk wil ik een veilige plek creëren waar mensen respectvol met elkaar praten vanuit wederzijdse nieuwsgierigheid.”

Nieuwe talkshow

Aan het begin van haar carrière werkte Irene van den Brekel ook mee aan de talkshows van Catherine Keyl. Van den Brekel: “Zij had toen een studio vol gewone mensen waarmee ze onderwerpen besprak die hen aangingen. Hoewel NADIA echt een programma van deze tijd is, kun je het in de basis wel vergelijken met talkshows zoals destijds Catherine of Oprah. Daarbij is het allerbelangrijkste dat ook het publiek aan het woord komt en men niet heel erg ingelezen hoeft te zijn om erover mee te kunnen praten.”

Een onderliggend doel van deze nieuwe talkshow is om ervoor te zorgen dat mensen elkaar beter gaan begrijpen. Moussaid: “Daarom past dit programma ook goed bij mij. Ik wil weten wat mensen drijft. Ik wil bijvoorbeeld snappen waaróm mensen die gewoon een baan hebben, toch niet rond kunnen komen. En doordat iedereen in de studio de kans krijgt om mee te praten en zijn of haar stem te laten horen, ben ik ervan overtuigd dat je mensen nader tot elkaar brengt.”

NADIA is vanaf 1 mei 2023 elke werkdag om 19:00 uur te zien bij VPRO op NPO1.

Meer over