Nog voor de diskwalificatie

Nederland deed melding van onveilige sfeer tijdens Eurovisie Songfestival

14 mei 2024 18:33 | actualiteiten | Door Tessa Kok

© AFP / Fotograaf Jessica Gow
Nederland heeft vrijdag een officiële melding gedaan bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival. De reden daarvan is de 'gespannen' en 'onveilige' sfeer die heerste in de Malmö Arena. Dat heeft AVROTROS bevestigd aan NU.nl.

Onveilige sfeer

AVROTROS heeft vandaag bekendgemaakt dat er met name in de delegatiebubbel een onveilige sfeer hing tijdens het Eurovisie Songfestival in Malmö. Volgens de omroep heeft deze melding echter niets te maken met het incident van Joost Klein. De melding is gedaan bij de veelbesproken EBU, de organisatie van het liedjesfestijn. De officiële melding is op vrijdag 10 mei gemaakt, één dag voordat Nederland gediskwalificeerd werd.  

"Ik kan bevestigen dat we een klacht hebben ingediend bij de EBU, omdat we ons onveilig voelden in de delegatiebubbel", bevestigt een woordvoerder van AVROTROS donderdag aan de NOS. "Dat hebben we vrijdag gedaan, maar we hebben daar nog geen reactie op gehad."

Andere landen

Niet alleen Nederland was ontevreden met de sfeer achter de schermen. Eerder lieten artiesten uit andere landen, waaronder Ierland, Noorwegen, Zwitserland en Litouwen, dat ook al doorschemeren. De Noorse inzending onthulde na de finale van het liedjesfestijn zelfs dat ze kort voor het evenement nog overwogen om zich terug te trekken. De organisatie van het songfestival, de EBU, kreeg de afgelopen dagen veel kritiek.

Kritische geluiden

De Portugese omroep RTP was ook niet blij met de EBU, omdat kritische geluiden uit de zaal werd gedempt door een systeem tegen boegeroep. Dit gebeurde bijvoorbeeld toen de Israëlische Eden Golan moest optreden. Ook de AVROTROS is hier niet over te spreken: "Wij vinden dat je bij een optreden van een muzikant altijd moet laten horen wat het met het publiek doet."

Diskwalificatie

Op zaterdagochtend, vlak voor de grote finale, werd bekend dat Nederland gediskwalificeerd was. Joost Klein zou een dreigende beweging hebben gemaakt naar een cameravrouw, waardoor hij niet meer mee mocht doen aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Zweedse politie heeft onderzoek gedaan naar het incident. De zaak is doorgestuurd naar justitie. AVROTROS en de NPO hebben bezwaar gemaakt tegen de diskwalificatie van Klein.

Meer over