100 Dagen in de Vergeten Wijk

Nicolaas Veul liep als stagiair mee in een achterstandswijk: 'Er is altijd te weinig tijd en te veel werk'

29 november 2023 10:00 | actualiteiten | Door Tijgerbloed Teksten

© VPRO

In de serie 100 Dagen in de Vergeten Wijk werken Tim den Besten en Nicolaas Veul als stagiairs maatschappelijk werk in de Haagse achterstandswijk Laak. Veul: ‘Je hebt maximaal een uurtje per bezoek.’

Hoe was het wonen en werken in Laak?

“Als maatschappelijk werker ben je er een soort frontsoldaat van de sociale hulp: je helpt financiën op orde te krijgen, belt de huisarts en brengt problemen in kaart. Ik sprak een vrouw die door haar hoge energierekening de controle kwijtraakte over haar leven. Als je al kwetsbaar bent, zit je zo in die draaikolk naar beneden. Dan is maatschappelijk werk superbelangrijk. We zagen ook mooie dingen hoor, mensen zijn er voor elkaar. Een bejaarde vrouw werd met haar afval wegbrengen geholpen door haar buurman met dementie. Lief en bijzonder, maar dit is niet zoals het zou moeten zijn.”

Kon je het verschil maken?

“Per bezoek heb je maximaal een uurtje. Ik sprak mensen die bijna op straat staan, doodeenzame ouderen. Een vrouw sliep met haar kind bij een vriendin op de vloer. We hebben haar naar de crisisopvang gebracht, voor het kind regelden we een school. Er is altijd te weinig tijd en te veel werk, de gaten in ons sociale vangnet worden groter. Je voelt bij medewerkers veel frustratie over die beperkte middelen, vooral op het gebied van ouderenzorg.”

Hoe kijken jullie terug?

“We hopen dat 100 Dagen in de Vergeten Wijk inzicht geeft in wat maatschappelijk werk inhoudt, maar vooral ook laat zien hoe het is om te leven in een wijk waar niemand naar omkijkt, de complexiteit van het leven daar; het mooie en het moeilijke. Ik hoop op ander beleid na de verkiezingen, minder hard. Verzorgingshuizen moeten sowieso terug, dat die er niet meer zijn snapt niemand. De familie van een vrouw gaf al jaren aan: onze moeder redt het niet meer, maar pas na de derde val kon ze naar een verpleeghuis.”

100 Dagen in de Vergeten Wijk is vanaf 29 november iedere woensdag vanaf 21:10 uur te zien bij VPRO op NPO3.

Meer over