Internationale denkers en makers

Nieuwe reeks VPRO Wintergasten met Janine Abbring

8 december 2023 09:26 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© Shody Careman
NPO2 start het nieuwe jaar met vier afleveringen van VPRO Wintergasten. Janine Abbring gaat in gesprek met vier internationale denkers en makers: econoom Noreena Hertz, schrijver en theatermaker Nino Haratischwili, zoöloog en klimaatactivist George Monbiot en trompettist Ibrahim Maalouf.

De presentatrice bespreekt aan de hand van film- en televisiefragmenten dingen die iets vertellen over die tijd of belangrijk waren in hun leven. 

Alle windstreken

Abbring is enthousiast over haar gasten. "Mijn gasten komen uit alle windstreken en zijn grensverleggend in hun werk en in hun denken. Ze schuwen het activisme en de controverse niet. Of het nou gaat over de onderschatting van Vladimir Poetin, radicale gedragsverandering om het klimaat te redden, populisme of over de manier waarop je muziek naar je hand kunt zetten om je verhaal te vertellen."

Aftrap

De eerste aflevering draait om econoom Noreena Hertz. Ze laat onder meer fragmenten zien uit The Hunger Games, uit een speech van Donald Trump en The Zone of Interest, de nieuwe film van Jonathan Glaser die in februari uitkomt. Er wordt gesproken over de wereldwijde eenzaamheidscrisis, populisme en het feminisme dat ze meekreeg van haar moeder, die overleed toen ze twintig was.

Dag 2

In aflevering 2 komt bestsellerschrijver en theatermaker Nino Haratischwili aan het woord. Hij toont beelden uit de Georgische tragikomische filmklassieker Blue Mountains, over schrijver Sozo die vastloopt in de bureaucratie ten tijde van de Sovjet-Unie. Verder een fragment uit de documentaire State Funeral over de begrafenis van Josef Stalin en uit een documentaire over de Roemeens-Zwitserse schrijver Aglaja Veteranyi. In het gesprek met Abbring staan thema's als vriendschap en familie centraal en de haat-liefdeverhouding die zij ervaart met Rusland.

Dag 3

Op de woensdag zien we zoöloog en klimaatactivist George Monbiot met fragmenten uit de Britse cultserie Survivors, een serie uit de jaren 70. In die serie zijn mensen plotseling aangewezen op hun eigen kennis en vaardigheden nadat het grootste deel van de wereldbevolking is gestorven door een pandemie veroorzaakt door een virusuitbraak in een lab in China. Het gevoel van nietigheid en vrijheid wanneer hij in zijn zeekakjak vaart, komt voorbij. En ze bespreken hoe een krachtig verhaal zelfs onze diepst gevoelde waarden omver kan werpen.

Laatste

In de laatste uitzending komt trompettist en componist Ibrahim Maalouf aan het woord. Er worden beelden getoond van de wereldberoemde Libanese zangeres Fairuz. Verder uit de tv-serie The Fresh Prince of Bel-Air met Will Smith en uit een documentaire over zijn vader Nassim Maalouf, die ook trompettist was. Ze spreken over Libanon, creativiteit en improvisatie en over de worsteling van Franse jongeren met een migratieachtergrond.

VPRO Wintergasten is op maandag 1 januari te zien om 21.45 uur en op 2, 3 en 4 januari om 22.05 op NPO2.

Meer over