NOS pakt uit met Bevrijdingsdag

5 Mei 2015 15:00 | actualiteiten | Door Televizier

© Nationaal Comité 4 en 5 mei

De NOS zet het bevrijdingsfeest luister bij met vier speciale programma's: van het veteranendefilé tot een verslag van de muziekfestivals door het hele land.

De NOS staat op NPO 1 en NPO 3 uitgebreid stil bij Bevrijdingsdag. In vier verschillende programma's is er aandacht voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, vandaag 70 jaar geleden.

Veteranendefilé Wageningen

De NOS met een live verslag van het Veteranendefilé in Wageningen, waar 70 jaar geleden onderhandeld werd over de terugtrekking van Duitsland. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert neemt het defilé af en de tv-presentatie is in handen van Jeroen Overbeek, tussen 15.15 en 16.30 uur op NPO 1.

De meidagen van 1945

In de vooravond presenteren Rob Trip en Dionne Stax een reconstructie van de gebeurtenissen tijdens de bevrijding. NOS-verslaggevers berichten vanuit het land alsof het mei 1945 is en er wordt geschakeld met correspondenten in het buitenland, die vertellen over de politieke beslissingen die daar werden genomen. De meidagen van 1945 is tussen 18.20 en 20.00 uur te zien op NPO 1.

5 mei-concert

Om 20.30 uur volgt op NPO 1 het traditionele 5 mei-concert op de Amstel, gepresenteerd door Rik van de Westelaken. In aanwezigheid van de koninklijke familie speelt het Nationaal Jeugd Orkest een mix van klassiek en pop. De solisten zijn dit jaar Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca. Zij zingen onder meer Ik ben vandaag zo vrolijk (bekend van Alfred J. Kwak) en Mag ik dan bij jou, maar ook nieuw geschreven nummers.

De bevrijdingsfestivals

Impressies van de bevrijdingsfestivals vormen om 23.10 uur het slotakkoord van de NOS-uitzendingen. Ambassadeurs van de Vrijheid zijn dit jaar Dotan, Caro Emerald, MainStreet en Jett Rebel. Zij reizen per helikopter langs de veertien festivals in het land. Dit verslag komt vanaf het festival in Zwolle, waar presentator Winfried Baijens optredens en reportages laat zien.

Lees ook:
Miljoenen kijkers voor Dodenherdenking.

Meer over