NPO-baas Henk Hagoort vertrekt bij publieke omroep

Henk Hagoort, de voorzitter van het NPO-bestuur, legt per 1 september zijn functie neer. Hij wordt bestuursvoorzitter van Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Hagoort keert daarmee terug naar waar hij zijn loopbaan ooit begon: het hoger onderwijs. "Zijn tweede en laatste termijn als bestuursvoorzitter bij de NPO loopt over anderhalf jaar af, dus we begrijpen dat hij deze mooie kans niet voorbij laat gaan", laat de NPO weten.

Bezuinigingen

Hagoort werkte maar liefst 24 jaar bij de publieke omroep: eerst bij de EO en de laatste acht jaar als NPO-voorzitter. In deze jaren moest hij fikse bezuinigingen doorvoeren en kreeg hij ook de nodige kritiek te verduren, bijvoorbeeld van Omroep MAX-baas Jan Slagter. "Hagoort heeft in een turbulente periode van bezuinigingen en veranderend mediagedrag leiding gegeven aan de publieke omroep", aldus de NPO, "en zich met overtuiging ingezet voor een pluriforme publieke omroep van en voor alle Nederlanders."

NPO 1, 2 en 3

Samen met zijn collega Shula Rijxman was Hagoort verantwoordelijk voor de omdoping van tv-zenders Nederland 1, 2 en 3 in NPO 1, 2 en 3. Hiermee hoopte de publieke omroep de herkenbaarheid te vergroten. Het merk 'NPO' moest bekend worden bij alle Nederlanders, omdat de digitale vindbaarheid steeds belangrijker wordt.

Shula Rijxman

Hagoort wordt tijdelijk opgevolgd door Rijxman, die al deel uitmaakte van de raad van bestuur. Rijxman heeft er zin in: "We zitten niet stil en gaan gewoon door om de NPO te laten doorgroeien als een modern mediabedrijf waarbij het Nederlandse publiek, de programmamakers in Hilversum en onze eigen mensen trots zijn op alle mooie programma’s die de Nederlandse Publieke Omroep dagelijks brengt."

 

Reageren