Educatief

NPO en EO maken lespakket over spraakmakende serie De Joodse Raad

26 maart 2024 15:44 | actualiteiten | Door Tessa Kok

© Mark de Blok EO

De NPO en de EO hebben hun krachten gebundeld en een lespakket voor middelbare scholieren ontwikkeld, die gebaseerd is op de tv-serie De Joodse Raad. In het lespakket wordt dieper ingegaan op de historische gebeurtenissen uit de serie. 

Lespakket

Middelbare scholieren kunnen met het lespakket meer leren over de Joodse Raad en zich leren inleven in mensen die bedreigd worden tijdens een oorlog. Het materiaal is gebaseerd op de allereerste aflevering van de serie.

EO-eindredacteur Arnoud Bruinier is blij met de ontwikkeling van het lespakket: ''Één van de belangrijkste redenen om deze serie te maken is dat we het verhaal over de Joodse Raad ook voor nieuwe generaties toegankelijk wilden maken. De Joodse Raad laat zien dat het grootste kwaad zich niet altijd luid en duidelijk aandient, maar juist onderhuids.”

De Joodse Raad

De dramaserie De Joodse Raad krijgt al vanaf de start veel lovende reacties. Er keken maar liefst 1,4 miljoen mensen naar de eerste aflevering. Al na de eerste uitzending werd er op sociale media veel gevraagd of de serie ook voor educatieve doeleinden gebruikt kan worden.

De serie draait om het contactorgaan De Joodsche Raad die tijdens de Tweede Wereldoorlog op initiatief van de Duitse bezetter ontstaat. Hierdoor konden Joodse Nederlanders met de vijand onderhandelen, in de hoop de anti-Joodse maatregelen te kunnen beperken. 

In De Joodse Raad is in het bijzonder het verhaal van vader en dochter Cohen te volgen. David Cohen (gespeeld door Pierre Bokma) was samen met Abraham Asscher (gespeeld door Jack Wouterse) voorzitter van de raad. Zij deden er alles aan om mee te bewegen met de bezetter om nog ergere situaties te voorkomen. Maar onbedoeld hebben zij hierdoor de Duitsers geholpen bij het deporteren van meer dan 100.000 Joodse Nederlanders.

De vijfdelige dramaserie De Joodse Raad is elke zondag om 21:25 uur te zien bij de EO op NPO 1.

Meer over