NPO lanceert online zender voor vluchtelingen en nieuwkomers

Bijna alle publieke omroepen bundelen de krachten voor Net in Nederland, een digitaal platform met tv-programma's voor nieuwkomers in Nederland.

De NPO maakte dit vandaag bekend in een persbericht.

Net in Nederland

Net in Nederland moet mensen die pas in ons land zijn helpen de cultuur en gebruiken te leren kennen. Daarmee voldoet het online platform aan de behoefte van vluchtelingenorganisaties aan meer informatie over Nederland. In Duitsland hebben de zenders ARD en ORF al een soortgelijk initiatief op poten gezet. Op Net in Nederland is straks on demand een selectie uit het NPO-programma aanbod te zien, uiteraard voorzien van Engelse en Arabische ondertitels.

Hoe het hier heurt

Belangrijk is dat Net in Nederland nieuwkomers iets bijbrengt over de Nederlandse geschiedenis, de taal, volksaard en de geschreven en ongerschreven regels. Ook kan er via het platformalgemen informatie worden opgevraagd die van belang is voor de grote groep vluchtelingen. De NPO werkt hierin samen met onder andere Vluchtelingenwerk en het COA. 

Half miljoen

Het complete publieke bestel doet mee aan het initiatief, behalve PowNed en het rechtsliberale WNL. Bij Studio PowNed onthulde omroepvoorzitter Dominque Weesie dat Net in Nederland het eerste jaar al een half miljoen gemeenschapsgeld gaat kosten. Weesie verklaarde verder dat hij zijn omroep niet mee laat doen omdat het platform puur activitisch zou zijn. Wel riep hij de makers op om een zo breed mogelijke selectie van programma's te laten zien, dus ook Uit De Kast en Spuiten en Slikken.

Net in Nederland moet komend voorjaar van start gaan.

Reageren