NPO vreest miljoenenclaims wegens ingebrande logo's

15 juli 2014 11:03 | actualiteiten | Door Televizier

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vreest voor miljoenenclaims van tv-bezitters waar het omroeplogo permanent in het toestel gebrand is, zo blijkt uit een memo van NPO-directeur Frans Klein.

De opvallende, felgekleurde logo's die permanent in beeld zijn op Nederland 1, 2 en 3 zijn funest voor plasmaschermen. Doordat ze voortdurend in beeld zijn, kunnen de logo's op den duur inbranden en permanente schade veroorzaken aan de peperdure plasma's.

"Maak logo's doorzichtig"

NPO-directeur Frans Klein waarschuwt in een interne memo over dit probleem, zo meldt het AD. Volgens Klein is de oplossing relatief eenvoudig: de logo's moeten voortaan de eerste en laatste 30 seconden van een programma in kleur getoond worden om de rest van de tijd doorschijnend wit in beeld te blijven. Dit zou de kans op schade aan schermen aanzienlijk verkleinen. 

Omroepen zien er nog geen gat in

De aanbeveling van Klein is niet direct met gejuich ontvangen. Veel omroepen hebben besloten het advies voorlopig naast zich neer te leggen tot duidelijk is of de kans op schade daadwerkelijk zo groot is. Verder vrezen ze dat door de voorgestelde veranderingen hun eigen logo's zo goed als verdwijnen. 

Inbrandprobleem al bekend sinds 2010

Overigens is het inbrandgevaar al meer dan vier jaar bekend bij de NPO. In februari 2010 waarschuwde de European Broadcasting Union (EBU) al voor de risico's van felgekleurde logo's die voortdurend op dezelfde plaats geprojecteerd worden.

Met name felle blauwe en gele kleuren zijn op den duur funest.

De Europese omroeporganisatie adviseerde destijds om de plaats van de omroeplogo's te roteren en de logo's zelf zo neutraal mogelijk te maken. België volgde dat advies op.

Of het probleem verholpen zal worden met de introductie van de nieuwe NPO logo's volgende maand valt te bezien...

Meer over