Powervrouw

Numidia maakt indruk met schrijnend levensverhaal in Beste Zangers

1 oktober 2023 10:24 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© AVROTROS

Kijkers van Beste Zangers weten inmiddels dat Numidia een dijk van een stem heeft. In de vijfde aflevering van dit seizoen doet de 23-jarige zangeres een boekje open over haar bewogen jeugd, waarin ze te maken kreeg met huiselijk geweld en door de Kinderbescherming uit huis werd geplaatst.

Jan Smit noemt Numidia, die een nummer heeft ingestuurd voor het Eurovisie Songfestival, 'de ruwe diamant van dit seizoen'. De zangeres, die in eerdere afleveringen al laat doorschemeren een moeizame band met haar vader te hebben, deelt nu een groter deel van haar indrukwekkende levensverhaal.

Numidia over bewogen jeugd in Beste Zangers

Numidia, die Marokkaanse roots heeft en werd geboren in Limburg, deelt warme herinneringen aan haar muzikale vader en vrolijke moeder, maar blikt ook uitgebreid terug op een gitzwarte periode. "Mijn vader dronk heel veel en gebruikte heel veel drugs. Muziek was eigenlijk het enige wat ons bij elkaar hield", vertelt ze. De zangeres omschrijft ook hoe ze als kind een muziekbox had om haar ouders niet te horen vechten. "Ze hadden altijd ruzie, altijd gevechten. (...) Mijn ouders gingen echt los op elkaar." Ze omschrijft het gehuil, geschreeuw en gezwaai met messen. "Dat was echt niet normaal. Elke dag. Er kwam dan politie."

Het liep zo uit de hand, dat ook Numidia's schoolprestaties eronder leden. Zo erg, dat ze van school werd gestuurd en er een zorgmelding werd gemaakt. Uiteindelijk werd Numidia uit huis geplaatst door Jeugdzorg, kwam de Kinderbescherming om de hoek kijken en moesten haar ouders voor de kinderrechter verschijnen. Uiteindelijk is Numidia naar een andere school gestuurd en is er een zorgmelding gemaakt. "Dat was best eng, want ik had eigenlijk gewoon een rechtszaak tegen mijn ouders als kind." Ze was toen zestien jaar.

Numidia over Ali B

Numidia's muzikale carrière behoeft de speciale vermelding van Ali B. "Ik vind het lastig, dit is wel echt een persoon geweest die mede verantwoordelijk is voor mijn carrière en die is natuurlijk nu gecanceld, Ali B", zegt ze over de voormalige The Voice-coach die beschuldigd wordt van seksueel misbruik. "Die is voor mij heel belangrijk." Via een vriendin van haar moeder kwam Numidia met Ali in aanraking. Ze nam ontslag als beveiliger om per direct een liedje op te komen nemen in de studio van Ali. "Dat was Meli Meli." En op dat moment woonde Numidia bij het Leger des Heils. De rest is geschiedenis.

Bewondering voor Numidia in Beste Zangers

"Ik ben heel sterk geworden, ik ben heel wijs geworden en kijk waar ik nu zit", blikt Numidia ondanks alles tevreden terug. "Als dat niet was gebeurd, zat ik niet hier.” Numidia helpt uit eigen ervaring jongeren die in de jeugdzorg of een pleeggezin zitten. "Ik zeg tegen hun: 'Niks is onmogelijk, het bestaat niet. Je moet het mogelijk maken in je hoofd om het aan te trekken, om het te doen. Je moet er naartoe lopen, je moet het gewoon doen'. Ik geloof gewoon niet dat iets niet kan."

Kijkers zijn vol bewondering over wat Numidia allemaal heeft doorstaan in haar jonge leven en haar motivatie. "Ik neem mijn hoed af voor deze vrouw. Hoe sterk!", klinkt het. En: "Zo'n powervrouw, Numidia."

Meer over