Nooit meer Sandy...

Olivia Newton-John op 73-jarige leeftijd overleden

8 augustus 2022 23:58 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© ANP
Olivia Newton-John is niet meer. De Brits-Australische actrice en zangeres overleed aan de gevolgen van borstkanker.

Olivia Newton-John kreeg de afgelopen dertig jaar tot driemaal toe te maken met kanker. Ze wist al langere tijd dat ze niet kon genezen.

Max Born

Newton-John werd op 26 september 1948 geboren in de Britse universiteitsstad Cambridge, maar verhuisde als vijfjarige naar Australië waar haar vader Brinley Newton-John vandaan kwam. De grootvader aan haar moeders kant was wis- en natuurkundige Max Born, een collega van Albert Einstein die in 1956 de Nobelprijs won voor zijn doorbraken in de quantum mechanica. Zelf koos Olivia voor een leven in de kunsten.

Only Love

In de jaren zestig keerde Olivia terug naar het Verenigd Koninkrijk waar ze zichzelf al snel in de kijker speelde als actrice en zangeres. Ze zong in de tv-show van Cliff Richard en deed in 1974 mee met aan het Eurovisie Songfestival met het mierzoete Only love waarmee ze de 19e plaats behaalde. 

Grease

In 1978 werd de destijds bijna dertigjarige Olivia in één klap een wereldster door haar rol als tienermeisje Sandy in de musicalfilm Grease. Samen met medespeler John Travolta werd ze een idool voor meerdere generaties. De film en de soundtrack spreken nog altijd tot de verbeelding.

Xanadu

Het succes van Grease bracht Olivia roem en naamsbekendheid. De keerzijde was wel dat ze nooit helemaal los kwam van Sandy. Toch scoorde ze in de jaren 80 hits met de titelsong van de film Xanadu waar ze ook een hoofdrol in speelde en was ze het boegbeeld van de fitness rage met haar aanstekelijke workout song Physical.

Borstkanker

In 1992 veranderde haar leven toen ze voor het eerst de diagnose borstkanker kreeg. In de jaren die volgden zette ze zich met tomeloze energie in om fondsen te werven voor borstkankeronderzoek. Ondanks succesvolle behandelingen keerde de ziekte terug in 2013 en in 2017. Toen bleek dat de kanker was uitgezaaid en dat ze niet meer kon genezen.

BN'ers in de rouw

Het nieuws van Newton-Johns overlijden kwam desondanks als een verrassing voor haar talloze fans. Wereldwijd stromen de reacties binnen nadat haar familie via social media het bericht naar buiten dat Olivia op 73-jarige leeftijd vredig op haar Californische ranch is overleden. Haar Grease-liefde John Travolta liet weten in diepe rouw te zijn.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door John Travolta (@johntravolta)

Meer over