Eindelijk meer duidelijkheid

OM vervolgt Ali B en Jeroen Rietbergen voor zedendelicten, Marco Borsato deels vrijuit

14 maart 2023 15:18 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© William Rutten
Het is al ruim een jaar geleden dat iedereen klaar zat voor de BOOS uitzending over The Voice. Inmiddels is er meer duidelijkheid vanuit het Openbaar Ministerie (OM) over de zaken tegen de drie hoofdpersonen. Ali B en Jeroen Rietbergen worden strafrechtelijk vervolgd. Marco Borsato gaat voor de zaak rondom The Voice vrijuit wegens gebrek aan bewijs, maar er loopt ook nog een andere zaak tegen hem buiten het programma om. Dit zou ook om een zedenzaak gaan.

We zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Ali B

Ali B wordt vervolgd voor zedenfeiten met drie meerderjarige vrouwen. Bij Ali B gaat het om twee gevallen van verkrachting en één van aanranding. Het gaat om feiten die zijn gepleegd in 2014 en 2018 in Heiloo, Amsterdam en in het buitenland. Één van de drie feiten is gerelateerd aan The Voice of Holland. Er was ook nog een aangifte van een vierde vrouw, maar die wordt geseponeerd. Deze aangifte stond ook in verband met The Voice, maar uit de onderzoeksbevindingen is niet gebleken dat er sprake is van een strafbaar feit. 

Bij de minstens drie aangiftes tegen Ali B zou het gaan om aanranding en verkrachting. De rapper ontkent zelf alle aantijgingen. 

Jeroen Rietbergen

Rietbergen wordt ook vervolgd en verdacht van een zedenfeit uit februari 2018 in of rond de opnamestudio's van The Voice. Tegen bandleider Rietbergen werd in ieder geval aangifte gedaan van verkrachting door Nienke Wijnhoven, oud-kandidaat van The Voice. Zij vertelde bij BEAU dat ze door de bandleider is aangerand. Nienke Wijnhoven laat via haar advocaat Sébas Diekstra weten dat zij eindelijk het gevoel heeft dat zij erkenning krijgt voor wat haar is overkomen. Erkenning omdat zij als slachtoffer echt gehoord wordt. Haar ervaringen zijn niet gebagatelliseerd of verdraaid. 

Marco Borsato

Tegen Marco werd er aangifte gedaan door een 22-jarige vrouw vanwege 'onzedelijke betastingen'. De zaak tegen Marco Borsato wordt geseponeerd. Dit gebeurt omdat de verklaring van het slachtoffer in zijn zaak niet ondersteund wordt door een tweede bewijsmiddel. Marco deed ook een tegenaangifte tegen de vrouw, daarover is nog niets bekend.

Eerder gebeurde dit ook al bij de zaak tegen regisseur Martijn N. Hiermee is in alle vier de zaken rondom het televisieprogramma een besluit genomen. 

Naast de onderzoeken rondom The Voice loopt nog wel een onderzoek naar aanleiding van een aangifte in december 2021 tegen Marco.

Afwachten

Op dit moment is voor de strafzaken nog geen zittingsdatum bekend. Het is nog niet duidelijk of het programma The Voice of Holland ooit nog op de Nederlandse televisie terugkeert. 

Meer over