800 meldingen

Ombudsman NPO doet onderzoek na klachten over Natasja Gibbs in Op1

20 januari 2023 13:39 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© Tom Cornelissen
Er wordt onderzoek gedaan naar presentator Natasja Gibbs door de ombudsman van de NPO Margo Smit. Na uitlatingen van Gibbs over Israël in de talkshow Op1 kwamen de afgelopen twee weken ongeveer achthonderd klachten binnen. Er werd een opmerking gemaakt door Gibbs over dat Israël een 'apartheidsregime' voert.

Smit laat vrijdag desgevraagd aan het ANP laten weten dat het onderzoek gestart is.

Opmerking

Gibbs maakte de opmerking in gesprek met inmiddels oud-ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. Columnist Jan Dijkgraaf deed als eerste de oproep om klachten in te sturen. In zijn online column maakte hij een vergelijking met het onderzoek dat de ombudsman van de NPO deed naar omroep Ongehoord Nederland. In twee rapporten stelde de ombudsman klagers in het gelijk die zeiden dat ON! zich niet aan de journalistieke code houdt en ongefundeerde informatie verspreidt. Naar aanleiding van dat eerste rapport kreeg ON! een sanctie. 

Kopie

De ombudsman laat weten dat zo'n 75 procent van de klachten een kopie was van de oproep van Dijkgraaf. De rest had zelf een mail opgesteld waarin de grieven werden onderbouwd en beargumenteerd.

Voldoende

Eerder liet BNNVARA weten dat de uitlatingen van presentator Natasja Gibbs over Israël volgens de omroep 'voldoende steun in feiten en actualiteit' hebben. Ze verwezen daarop onder meer naar rapporten van Human Rights Watch, Amnesty International en de Verenigde Naties. Volgens de omroep kreeg Segers 'alle ruimte om tegengeluid te laten horen'.

Meer over