Omgekeerde inburgeringsshow bij de VARA

In Praat Nederlands Met Me gaan vier nieuwe immigranten gaan een aantal dagen wonen bij een Nederlands gezin, daarna worden de rollen omgedraaid.

Praat Nederlands Met Me heeft natuurlijk van alles te maken met de ongekend grote stroom vluchtelingen die naar Nederland komt. De VARA wil laten zien hoe lastig het is om te integreren in een ander land en laat daarom eerst een aantal eerste generatie immigranten bij Nederlanders intrekken om de boel daarna om te draaien.

Akida, Ahmad, Aben en Beate

In twee afleveringen volgen we het leven van de immigranten Akida, Ahmad, Aben en Beate. Ieder met een eigen verhaal: zo kwam Akida naar Nederland omdat ze zich niet meer veilig en thuis voelde in haar eigen land vanwege discriminatie, Beate was op zoek naar beter werk, Ahmad vluchtte vanuit Syrië naar Nederland vanwege de situatie in zijn thuisland en de ouders van Aben overtuigden hem dat hij hier meer geld zou kunnen verdienen.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering krijgen ze een week lang Nederlandse les van de families en maken ze kennis met de Nederlandse cultuur. Zo gaat de Chinese Aben voor het eerst naar een boerderij op het Nederlandse platteland en bezoekt de Syrische vluchteling Ahmad de Haagse Marc, die zo zijn eigen ideeën heeft over migratie. In de tweede aflevering laat Beata het huis zien waar ze samen met tien andere Poolse arbeidsmigranten woont en vertelt Ahmad over het begin van zijn leven in Nederland, het asielzoekerscentrum.

Volgens de VARA wordt het een verhelderend, liefdevol, persoonlijk, confronterend en ook humoristisch tweeluik.

Reageren