Oprichters hebben zich verkeken

Omroep Zwart minder zichtbaar dan gehoopt

1 augustus 2023 14:22 | actualiteiten | Door Susanne Jansen

© ANP Kippa/Sander Koning
Omroep ZWART, de publieke omroep voor inclusie en diversiteit die in januari 2022 van start ging, heeft zich tot nu toe minder zichtbaar getoond dan gehoopt. Dat vertellen de oprichters Gianni Lieuw-A-Soe en Akwasi in gesprek met NU.nl. Het is tijd voor de volgende stap.

Omroep ZWART start een opvallende campagne om hun zichtbaarheid te verbeteren. 

Omroep zijn

In een wervingsvideo voor nieuwe leden stellen de makers zich kwetsbaar op en beantwoorden ze de vraag waarom het zo stil is geweest rond Omroep ZWART. 
In deze video erkent creatief directeur Akwasi eerlijk dat ze zich hebben verkeken op het oprichten van een publieke omroep en dat dit een ander proces is dan simpelweg een omroep zijn. Algemeen directeur Gianni Lieuw-A-Soe voegt eraan toe dat sinds de toetreding op 1 januari 2022, de omroep bezig is een plek te veroveren in Hilversum, terwijl ze tegelijkertijd programma's moeten maken. Het resultaat hiervan is volgens hen nog niet voldoende zichtbaar voor de leden.

Waarde en impact

Om nieuwe leden aan te trekken, introduceert Omroep ZWART het 'eerst zien dan geloven'-abonnement. Geïnteresseerden kunnen zich als 'vriend'. aanmelden en na een periode van zes maanden lid worden als ze overtuigd zijn van de waarde en impact van de omroep. Met deze stap hoopt Omroep ZWART meer betrokkenheid te creëren en haar missie van inclusie en diversiteit kracht bij te zetten.

Leden

Omroep ZWART heeft momenteel 31.511 leden. Dit aantal moet op 1 januari 2026 gestegen zijn naar 100.000, anders kan de omroep niet door. Volgens Gianni Lieuw-A-Soe gebeurt er veel achter de schermen en is de omroep tevreden met de groei die ze doormaken in hun tweede jaar. Ze hebben lessen geleerd in het maken van betere programma's, waarbij het programma 'Hoe…is Nederland?' positieve tv-recensies ontving. Dit programma onderzoekt hoe de Nederlander omgaat met seksisme, homofobie en racisme.

Meer over