Omstreden Scientology-documentaire Going Clear op tv bij VPRO

De omstreden HBO-documentaire Going Clear, waarin oud-leden van de Scientology Church uit de school klappen, is dit voorjaar te zien op NPO 2.

De VPRO heeft Going Clear aangekocht en zendt de documentaire op dinsdag 19 mei uit, maakt de omroep vandaag bekend.

Going Clear

Going Clear werd in Amerika eind maart uitgezonden op HBO en deed veel stof opwaaien. In de documentaire richt regisseur Alex Gibney zijn lens op de Scientology Church en laat hij acht voormalige leden van die controversiële kerk aan het woord. Ze praten over hun schokkende ervaringen, over wat ze aansprak binnen de Scientology en vertellen waarom ze de kerk hebben verlaten.

Scientology

In de documentaire komt ook aan bod welke rol de grote sterren hebben gespeeld die Scientology-aanhangers werden. Beroemdheden als John Travolta en Tom Cruise sloten zich bij de geloofsgemeenschap aan. In Going Clear klapt de Oscarwinnende scenarist Paul Haggis uit de school.

Ophef

Na de première van Going Clear in Amerika ontstond er veel ophef rond de documentaire. De Scientology-kerk gaat mogelijk een rechtszaak aanspannen, omdat er in de film feiten zouden zijn verdraaid. John Travolta wil de documentaire niet zien, vertelde hij aan Tampa Bay Times.

Going Clear is op dinsdag 19 mei om 23.00 uur te zien op NPO 2.

Lees ook:
NPO 2 zendt documentaire uit die in India verboden is.

Reageren